Onsdag 27 Okt
Stockholm

Här är några av Sveriges mest omtalade kidnappningsfall

De är några av Sveriges mest omtalade kidnappningsfall
De är några av Sveriges mest omtalade kidnappningsfall. Foto: BJÖRN LINDGREN / TT, Skärmdump TV4

Kändisar, miljonärer och höga lösensummor. Nyheter24 har listat några av de mest välkända fallen av svenska kidnappningar. Det hände och därför blev de så omtalade i media.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kidnappningen av den kända rapparen 

Bilder där en känd svensk artist kidnappats, misshandlats och förnedras spreds på sociala medier under våren 2020. Förövarna hade fört honom till i en lägenhet i södra Stockholm. 

Den kidnappade artisten ville själv inte medverka i utredningen, men åklagaren väckte ändå åtal då kidnapparna visade sig vara inblandade i det så kallade Encromålet, och en hel del bevisning kom fram. 

Kidnappningen kom att bli en av de mest omtalade i media då några av förövarna som dömdes även var kända svenska rappare, något som Nyheter24 har skrivit om här.

OS-ryttaren Ulrika Bidegård

Bilden på Ulrika skickades till familjen Bidegård, men kom fram först efter att hon befriats. Foto: Skärmdump TV4

1993 kidnappas OS-ryttaren Ulrika Bidegård. Hon stängs in i en ljudisolerad frigolitlåda, men befrias efter några dagar. 

Gärningsmannen döms till fängelse. Han hade tidigare arbetat för familjen Bidegård och kände Ulrika. Nyheter24 har tidigare skrivit om kidnappningen här

Miljardärssonen Erik Westerberg

Erik Westerberg utanför rättssalen. Foto Mark Earthy

2002 kidnappas den 23-åriga miljonärssonen Erik Westerberg utanför bostaden på Östermalm, i Stockholm. Det var maskerade män som hotade honom med en pistol och tvingade ner honom i en låda. 

Han hålls fången i en stuga i Gustavsberg söder om Stockholm i fem dygn. 

Kidnapparna krävde en lösensumma på 12 miljoner kronor som Lars Westerberg, Eriks pappa, överlämnar i Paris. Några timmar senare greps kidnapparna som senare döms till vardera tolv års fängelse.

Gevaliachefens dotter Anne-Marie Engwall

1963 kidnappas Gevaliaschefen Jacob Engwalls 7-åriga dotter i Gävle. Hon släpps efter att lösesumman på 15 000 kronor överlämnats. 

De två kidnapparna anmäler sedan sig själva dagen efter, grips och döms till fängelse.

Sibadirektören Fabian Bengtsson

Bild från förundersökningen, lådan där Fabian hölls fången. Foto Annette Friberg / Scanpix

Den göteborgske Sibadirektören Fabian Bengtsson kidnappades 2005 av två män när han var på väg till sin bil. Männen förde honom till en lägenhet i Gårda. 

En lösensumma på 50 miljoner kronor krävdes från familjen av kidnapparna - en summa som aldrig betalades ut. 

Efter att han hade suttit instängd i en ljudisolerad trälåda i 17 dagar släpps han i Slottskogen i Göteborg. Tre kidnappare greps och dömdes till fängelse, enligt GöteborgsPosten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela