Hot och grova våldsbrott har begåtts innanför murarna på Hällbyanstalten.
Hot och grova våldsbrott har begåtts innanför murarna på Hällbyanstalten. - Foto: Christine Olsson/TT

Hot och grovt våld vanligt förekommande på Hällbyanstalten

På Hällbyanstalten utanför Eskilstuna placeras några av Sveriges mest våldsamma kriminella – vilket genom historien har märkts även innanför anstaltens murar. Intagna såväl som fångväktare har under de senaste åren blivit utsatta för grova brott.


Under onsdagen tog två intagna vid Hällbyanstalten två kriminalvårdare som gisslan. Läs mer om det här.

Men det är långt ifrån första gången fångar på anstalten begår grova brott innanför murarna.

Hot mot personal på Hällbyanstalten

En genomgång av anstaltens brottshistorik, sammanställd av Eskilstunakuriren, visar att en 25-årig man så sent som för en dryg månad sedan blev åtalad för hot mot tjänsteman. Den intagne misstänks ha hotat att slå sönder ansiktet på en anställd vid Kriminalvården.

Förra året dömdes dessutom en intagen till ett års fängelse för bland annat hot och våld mot en tjänsteman på anstalten. 

Grova våldsbrott mot andra fångar

Flera mer eller mindre grova våldsbrott har även begåtts vid anstalten:

  • Maj, 2021: En 49-årig fånge döms för ofredande efter att ha kastat en mugg med urin mot en annan intagen, vilken istället träffar en kriminalvårdare.
  • Februari, 2021: En 29-årig fånge åtalas för grov misshandel efter att han några månader tidigare huggit en medfånge i halsen med en pincett.
  • Februari, 2021: En 36-årig fånge döms för misshandel efter att han året dessförinnan slagit en annan intagen i huvudet med en kastrull.

I närtid finns det dessutom, enligt Eskilstunakuriren, fall då en intagen krossat en mugg och skurit upp halsen på en medfånge. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.