Måndag 27 Jun
Stockholm

Hot och grovt våld vanligt förekommande på Hällbyanstalten

Hot och grova våldsbrott har begåtts innanför murarna på Hällbyanstalten.
Hot och grova våldsbrott har begåtts innanför murarna på Hällbyanstalten. Foto: Christine Olsson/TT

På Hällbyanstalten utanför Eskilstuna placeras några av Sveriges mest våldsamma kriminella – vilket genom historien har märkts även innanför anstaltens murar. Intagna såväl som fångväktare har under de senaste åren blivit utsatta för grova brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagen tog två intagna vid Hällbyanstalten två kriminalvårdare som gisslan. Läs mer om det här.

Men det är långt ifrån första gången fångar på anstalten begår grova brott innanför murarna.

Hot mot personal på Hällbyanstalten

En genomgång av anstaltens brottshistorik, sammanställd av Eskilstunakuriren, visar att en 25-årig man så sent som för en dryg månad sedan blev åtalad för hot mot tjänsteman. Den intagne misstänks ha hotat att slå sönder ansiktet på en anställd vid Kriminalvården.

Förra året dömdes dessutom en intagen till ett års fängelse för bland annat hot och våld mot en tjänsteman på anstalten. 

Grova våldsbrott mot andra fångar

Flera mer eller mindre grova våldsbrott har även begåtts vid anstalten:

  • Maj, 2021: En 49-årig fånge döms för ofredande efter att ha kastat en mugg med urin mot en annan intagen, vilken istället träffar en kriminalvårdare.
  • Februari, 2021: En 29-årig fånge åtalas för grov misshandel efter att han några månader tidigare huggit en medfånge i halsen med en pincett.
  • Februari, 2021: En 36-årig fånge döms för misshandel efter att han året dessförinnan slagit en annan intagen i huvudet med en kastrull.

I närtid finns det dessutom, enligt Eskilstunakuriren, fall då en intagen krossat en mugg och skurit upp halsen på en medfånge. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.