Stockholm

Tonåringar ska kunna vaccinera sig utan föräldrars medgivande

Flera regioner anser att tonåringar själva ska kunna bestämma om de vill vaccinera sig.
Flera regioner anser att tonåringar själva ska kunna bestämma om de vill vaccinera sig. Foto: Helena Landstedt/TT & Johan Nilsson/TT.

16- och 17-åringar ska själva kunna bestämma om de vill vaccinera sig mot covid-19. Det anser flera regioner. "Vi kan jämföra med förskrivning av p-piller, där krävs inte vårdnadshavares samtycke", säger Inge Bruce, vaccinationsansvarig i Uppsala.


Läs mer

Från och med den 2 augusti ska personer födda 2005 och tidigare kunna vaccineras mot covid-19, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. I regel krävs vårdnadshavares samtycke när det kommer till vård av minderåriga. 

Men nu kan en vårdnadshavares samtycke ersättas med att göra en mognadsbedömning. Detta då man vill att 16- och 17-åringar själva ska kunna välja om de vill vaccinera sig. Det rapporterar DN. 

– Grundingången är att man vill att alla i åldersgruppen ska kunna vaccinera sig, säger Emma Spak, sektionschef på SKR:s avdelning för vård och omsorg, till DN. 

Mognadsbedömning inför vaccination

Emma Spak förklarar för DN att regionerna kommer hantera situationen på olika sätt. Medan vissa kommer skicka ut samtyckesblanketter till vårdnadshavare kommer andra göra en mognadsbedömning av ungdomar på plats. 

– Då behöver man avsätta tid i samband med vaccineringen för att ställa frågor, säger Emma Spak. 

Några saker man kommer titta på när man gör en mognadsbedömning är om ungdomen kommer i tid till besöket, kan sitt personnummer och följer instruktioner om att till exempel bära munskydd, rapporterar DN. 

"Kan jämföras med p-piller"

I Region Uppsala anser man dock att det är tidskrävande och krångligt att behöva vänta på en påskriven blankett från två föräldrar till en tonåring. 

Inge Bruce är chefsläkare och vaccinationsansvarig och menar att personer i 16- och 17-årsåldern ofta kan ta beslut om sina egna kroppar. 

– Vi kan jämföra med förskrivning av p-piller, där krävs inte vårdnadshavares samtycke. Mognadsbedömningar rimmar bättre med barnkonventionen, säger han till DN

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.