Flera regioner anser att tonåringar själva ska kunna bestämma om de vill vaccinera sig.
Flera regioner anser att tonåringar själva ska kunna bestämma om de vill vaccinera sig. - Foto: Helena Landstedt/TT & Johan Nilsson/TT.

Tonåringar ska kunna vaccinera sig utan föräldrars medgivande

16- och 17-åringar ska själva kunna bestämma om de vill vaccinera sig mot covid-19. Det anser flera regioner. "Vi kan jämföra med förskrivning av p-piller, där krävs inte vårdnadshavares samtycke", säger Inge Bruce, vaccinationsansvarig i Uppsala.


Från och med den 2 augusti ska personer födda 2005 och tidigare kunna vaccineras mot covid-19, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. I regel krävs vårdnadshavares samtycke när det kommer till vård av minderåriga. 

Men nu kan en vårdnadshavares samtycke ersättas med att göra en mognadsbedömning. Detta då man vill att 16- och 17-åringar själva ska kunna välja om de vill vaccinera sig. Det rapporterar DN. 

– Grundingången är att man vill att alla i åldersgruppen ska kunna vaccinera sig, säger Emma Spak, sektionschef på SKR:s avdelning för vård och omsorg, till DN. 

Mognadsbedömning inför vaccination

Emma Spak förklarar för DN att regionerna kommer hantera situationen på olika sätt. Medan vissa kommer skicka ut samtyckesblanketter till vårdnadshavare kommer andra göra en mognadsbedömning av ungdomar på plats. 

– Då behöver man avsätta tid i samband med vaccineringen för att ställa frågor, säger Emma Spak. 

Några saker man kommer titta på när man gör en mognadsbedömning är om ungdomen kommer i tid till besöket, kan sitt personnummer och följer instruktioner om att till exempel bära munskydd, rapporterar DN. 

"Kan jämföras med p-piller"

I Region Uppsala anser man dock att det är tidskrävande och krångligt att behöva vänta på en påskriven blankett från två föräldrar till en tonåring. 

Inge Bruce är chefsläkare och vaccinationsansvarig och menar att personer i 16- och 17-årsåldern ofta kan ta beslut om sina egna kroppar. 

– Vi kan jämföra med förskrivning av p-piller, där krävs inte vårdnadshavares samtycke. Mognadsbedömningar rimmar bättre med barnkonventionen, säger han till DN

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.