Stockholm

Anders Tegnell ger grönt ljus till att gå på festival i sommar

Anders Tegnell tycker att man kan gå på festival i sommar.
Anders Tegnell tycker att man kan gå på festival i sommar. Foto: ADAM IHSE / TT & Jonas Ekströmer/TT.

Att gå på festival i sommar ska inte vara några problem. Åtminstone så länge du håller avstånd och helst är vaccinerad. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Göteborgs-Posten.


Läs mer

Liksom förra sommaren har smittspridningen av covid-19 sjunkit under sommarmånaderna. Därmed har Sverige kunnat öppna upp mer och mer. Den första juli höjde man bland annat gränsen för antalet deltagare under inomhus och utomhusevenemang. 

Den 15 juli slopades bland annat regleringar av restaurangers öppettider och bussar och tåg fick fylla alla sina platser med resenärer igen. 

Nästa steg i regeringens plan för att avveckla restriktioner är steg fyra, som förväntas träda i kraft någon gång i september. Det kommer bland annat innebära att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort.

Deltavarianten sprids

Samtidigt upptäcks fler fall av deltavarianten i Sverige. Men det påverkar inte regeringens plan för avveckling av restriktioner, förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell för GP. 

– Det finns inga funderingar på att backa så här långt, vi har en viss ökning i storstadsregionerna, men den koppling vi kan se har främst med ungdomar som reser utomlands att göra, säger Tegnell och fortsätter: 

– Vi måste komma ihåg att det vi gjorde i juli var små förändringar. De grundläggande restriktionerna är kvar, vi får inte tappa bort dem.

Okej att gå på festival - om man är vaccinerad

Tidigare i veckan meddelade arrangörerna för festivalen Way Out West att man kommer göra en miniversion av eventet i augusti. Från 12-14 augusti kommer band och artister som Amason, Sarah Klang och Deportees uppträda i slottsskogen i Göteborg. 

Detta är inget som Anders Tegnell har något emot. Han menar att det är okej att gå på festival, så länge man håller avstånd.

– Det absolut bästa är ju om man vaccinerar sig först. Det är jätteviktigt att man tänker på det, och att man även tänker på andra och inte går dit om man känner sig krasslig. Man ska inte vistas närmare varandra under längre perioder, det är fortfarande det som är grunden och det viktigaste, säger Tegnell till GP

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.