Tisdag 28 Sep
Stockholm

Fysikern: Så räknar man ut hur långt bort blixten slog ned

Är blixten lika långt bort som antalet sekunder man hinner räkna fram tills det att man hör åskan?
Är blixten lika långt bort som antalet sekunder man hinner räkna fram tills det att man hör åskan?. Foto: Marcus Ericsson/TT och Johan Nilsson/TT

Är du en av dem som tror att antalet sekunder som passerar mellan det att du ser blixten och hör åskan motsvarar antalet kilometer som skiljer dig från platsen för blixtnedslaget? Då är det dags att tänka om. Fysikern Andreas Redfors förklarar varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur många gånger har man inte hört någon, eller kanske till och med sig själv, säga att "blixten slog ned si och så många kilometer bort" – baserat på antalet sekunder som hinner gå mellan det att man ser blixten och hör åskan?

Men faktum är att den här uträkningen inte stämmer alls – och att blixten då slagit ner betydligt närmare än vad du trott.

Fysikern: Därför stämmer inte "uträkningen"

Nyheter24 har pratat med Andreas Redfors, professor i fysikdidaktik vid Högskolan Kristianstad, som förklarar varför den klassiska "uträkningen" är felaktig.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Ljus rör sig med hastigheten 300 000 kilometer per sekund och blixten, liksom allting annat vi ser fram till horisonten, sker precis då vi ser det – med ingen fördröjning, säger han och fortsätter:

– Men ljudet rör sig bara 340 meter per sekund genom luft, så här blir det en fördröjning. 

Hur vet man hur långt bort blixten slog ned?

Men hur ska man då räkna för att ta reda på hur nära, eller långt bort, blixtnedslaget verkligen var?

– Ljudet från blixten rör sig en kilometer på cirka tre sekunder och kommer därför fram till vårt öra senare. Så om du räknar långsamt, en sekund per siffra, så kommer du att räkna till tre om blixten slagit ner en kilometer bort, förklarar Redfors och fortsätter:

Foto: Erik Johansen/NTB/TT

– Hinner du räkna till nio slog blixten ner tre kilometer bort. Så du behöver hinna räkna till tre för att blixten ska vara en kilometer bort.

Man får, med andra ord, dividera antalet sekunder med tre för att räkna ut hur många kilometer bort blixten slog ned.

Kommentera
Kopiera länk
Dela