Myndigheterna varnar för krabborna – ska rapporteras och dödas
Myndigheter kommer nu med tydliga uppmaningar för den som råkar på en blåskrabba eller en kinesisk ullhandskrabba i svenska vatten: rapportera in och döda dem. De kan nämligen orsaka enorm förödelse i ekosystemet – och sprida parasiter.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Både Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Västra Götaland lyfter nu ett varningens finger för två invasiva krabbarter som förekommit i svenska vatten på sistone.
Arterna som det rör sig om är blåskrabba respektive kinesisk ullhandskrabba.
Blåskrabban ska dödas – men "har känslor"
Blåskrabban, som i år har upptäckts vid Ulvön i Ljungskile på västkusten, kan ha en omfattande, negativ påverkan på ekosystemet och kan dessutom konkurrera ut inhemska arter.
Därför uppmanas de som stöter på blåskrabban att döda den på plats – men på ett humant sätt.
– Man ska komma ihåg att de har känslor och upplever smärta, säger Erland Lettevald, utredare på miljöövervakningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, till Bohuslänningen.
Kinesisk ullhandskrabba kan sprida parasit
Även den andra krabbarten, kinesisk ullhandskrabba, kan skada det naturliga ekosystemet. Men den kan också sprida parasitsjukdomar.
– Det är en parasit som kallas lungmask, som skulle kunna infektera en människa eller en hund om man får i sig den otillagad, säger Anders Eidborn, handläggare för invasiva arter på Länsstyrelsen i Västra Götaland, till SR.
Den som får syn på en kinesisk ullkrabba ska rapportera in det till rappen.nu och döda den.
Så känner du igen de invasiva krabborna
Du kan läsa mer om hur blåskrabban ser ut här och vad som kännetecknar den kinesiska ullhandskrabban här.