Stefan Löfven uttalar sig om DN:s granskning.
Stefan Löfven uttalar sig om DN:s granskning. - Foto: Ali Lorestani/TT & Claudio Bresciani/TT.

Löfven om att patienter får välja vårdpersonal efter etnicitet: "Vidrigt"

I flera regioner kan patienter välja vårdpersonal utifrån etniskt ursprung, trots att man för flera år sedan förbjöd detta. "Jag blir så förbannad", säger statsminister Stefan Löfven.


Tidigare i veckan kunde Dagens Nyheter avslöja att flera svenska regioner går emot sina egna riktlinjer om att inte låta patienter välja sina läkare utifrån etnicitet. 

Bakgrunden till att riktlinjerna infördes från första början var att vårdanställda och chefer i Region Jönköpings län år 2016 började notera att vissa patienter betedde sig kränkande mot vissa anställda, genom att till exempel vägra undersökas av personal med utländsk bakgrund. 

Efter att Region Jönköping infört regeln om att patienter inte ska kunna välja läkare utifrån etnicitet hängde flera regioner med på tåget. 

Men nu kan DN alltså avslöja att dessa riktlinjer inte följs. Istället ska flera regioner ha erbjudit sina patienter att välja etniskt svenska läkare och tandläkare. Man ska dessutom ha gett instruktioner till patienter som vill undvika att hamna hos läkare med utländsk bakgrund.

Bildkälla: Pexels.

Löfven: "Det är vidrigt" 

Avslöjandet har gjort många upprörda, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). 

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt. När jag läste om det kändes det i magen, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda och fortsätter: 

– Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet. 

S vill pröva frågan rättsligt  

Efter att DN:s granskning publicerades uttalade sig bland annat oppositionsrådet i Stockholm, Talla Alkurdi  (S), om avslöjandet. Hon kräver att Region Stockholm nu även gör en omfattande granskning och inleder samtal med facket. 

– Vi kan inte leverera vård efter hudfärg, det måste vara efter kompetens. Stockholm har tagit marknadiseringen så långt, det förstärker att man kommer längre från kompetensen, säger hon till DN. 

Alkurdi anser även att Diskrimineringsombudsmannen (DO) bör undersöka om det går att pröva frågan rättsligt, rapporterar DN

Bildkälla: Claudio Bresciani/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Grönt ljus för tysk könstillhörighetslag

Kristersson: "Det här är inte mitt Sverige"

Statsminister Ulf Kristersson (M) inleder sitt tal på Moderaternas Sverigemöte med att prata om mordet på pappan i Skärholmen.

Telia backar efter hårda kritiken: "Stor oro"

Telia drar tillbaka ett förslag efter att ha mött kritik. Ett avslöjande från Aftonbladet visade att telekombolaget planerade att övervaka sina anställdas datorer.

Viaplay byter ut delar av styrelsen

Den förlusttyngda strömningstjänsten Viaplay byter ut delar av sin styrelse.

Polischef efter mordet: Fortsätt visa kurage

En pappa sköts till döds i en gångtunnel, enligt medier efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng. Polismästare Carin Götblad hoppas att privatpersoner kommer fortsätta våga visa civilkurage ändå. Annars riskerar vi att få ett totalt laglöst samhälle, säger hon.

Inget människorov i Mellerudsfallet

De tre flickorna uppges själva ha sagt att de hållits inlåsta. Brottsrubriceringen som är aktuell är dock enbart misshandel, rapporterar Göteborgs-Posten.