Smittspridningen i Sverige är inte längre låg.
Smittspridningen i Sverige är inte längre låg. - Foto: Erik Simander/TT & Stefan Jerrevång/TT.

Inte längre låg smittspridning i Sverige – kan påverka hösten

Smittspridningen i Sverige är inte längre låg. Störst smittspridning ser vi i Stockholm och bland unga. Enligt Anders Tegnell kan detta hota regeringens plan för att öppna upp samhället.


Tidigare under sommaren såg vi en låg smittspridning av covid-19 i Sverige, vilket ledde till att regeringen kunde öppna upp samhället mer. Nu har trenden ändrats – smittspridningen stiger. 

Under förra veckan hade antalet smittofall ökat med 30 procent från veckan innan. Värst drabbat är Region Stockholm som de senaste två veckorna haft 100 nya fall per 100 000 invånare. 

76 procent av smittofallen som upptäckts har varit hos personer under 40 år. Enligt Folkhälsomyndigheten går den ökade smittspridningen att koppla till resandet samt trängseln på semesterorter och uteställen i blanda annat Stockholm.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige, säger Anders Tegnell i FHM:s veckorapport.

Planen om slopade restriktioner hotas

Enligt regeringens plan för att öppna upp samhället planeras steg fyra att genomföras i september. Steg fyra innebär bland annat att begränsningar för allmänna sammankomster och tillställningar tas bort helt. Dessutom tas kraven på maxantal per sällskap samt avstånd mellan bord på restauranger bort. 

Men om smittspridningen fortsätter öka är det inte säkert att restrektionerna kan tas bort som tänkt. Det säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet. 

– Går vi in i hösten med höga smittspridningsnivåer blir det svårt att minska på restriktionerna. Och då blir det en jobbig och tråkig höst igen, säger Tegnell till SvD

Tegnell understryker samtidigt att man inte ska ge upp hoppet. Det finns fortfarande möjlighet att minska smittspridningen igen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Kalmar

idag 01:09
"Man i 18-årsåldern misstänks för rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om skadegörelse, Växjö

idag 01:04
"Polis beordras till Lammhult med anledning av en misstänkt skadegörelse.", skriver polisen på sin hemsida.