Vaccin
Färre män än kvinnor är vaccinerade. - Foto: Johan Nilsson/TT % Stina Stjernkvist/TT.

Färre män än kvinnor har vaccinerat sig mot covid-19

Fler män än kvinnor har blivit allvarligt sjuka och dött under pandemin. Ändå är färre män än kvinnor vaccinerade mot covid-19 i dagsläget. "Ytterligare ett uttryck för att männen i högre grad struntar i sin hälsa".


Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har fler kvinnor än män vaccinerat sig mot covid-19 i Sverige. Detta trots att män i högre utsträckning blivit allvarligt sjuka och avlidit under pandemin. 

I nuläget har 52,7 procent av landets vuxna män fått två vaccindoser, medan den siffran ligger på 58,9 procent bland kvinnorna, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.  

Man ser även samma skillnad mellan könen när det kommer till första dosen och dessutom bland i princip alla åldersgrupper. Men tydligast skillnad ser man hos unga personer och upp till 50-årsåldern. 

I gruppen 30–39-åringar är 45 000 fler kvinnor än män hittills fullvaccinerade, trots att det finns fler män än kvinnor i samhället, rapporterar TT. 

Stor skillnad bland unga

Smittskyddsläkare Hans Boman i Region Västernorrland noterade för några veckor sedan att man såg stora skillnader mellan könen i gruppen 20–24-åringar. Vaccinationsgraden bland männen låg nämligen på runt 45 procent och bland kvinnorna på 58 procent.

– Det innebär att männen har ett sämre skydd, helt enkelt. Även om de är friska i övrigt så finns det en risk att man blir sjuk och inte minst att man kan smitta andra, säger Boman till TT.

"Männen struntar i sin hälsa"

Tidigare kunde man koppla könsskillnaden till det faktum att vårdpersonal vaccinerades först och att fler kvinnor jobbar inom vården. Men den förklaringen är inte längre lika relevant, förklarar Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors enligt TT. 

Hans Boman, som arbetat inom vården i hela sitt yrkesliv, menar att kvinnor i regel tenderar att ta mer ansvar över sin hälsa. 

– För mig är vaccinationssiffrorna ytterligare ett uttryck för att männen i högre grad struntar i sin hälsa, säger han till TT.

Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!