Kvinnan har bara fått 3000 kronor i skadestånd efter den våldsamma våldtäkten.
Kvinnan har bara fått 3000 kronor i skadestånd efter den våldsamma våldtäkten. - Foto: Johan Nilsson/TT

Petra: Våldtäktsmannen fick 840 000 av staten – jag fick 3000

Den unga mannen våldtog Petra under brutala former.
Hon fick 3000 kronor i skadestånd av staten. Han fick 840 000.
– Det är ett hån mot kvinnor i Sverige, säger hon till Expressen.


Två bröder begick två våldsamma våldtäkter i Malmö under våren 2017. 

Ett av offren var 42-åriga Petra. Hon låg och vilade i sin lägenhet på bottenplan när de två männen tog sig in i hennes lägenhet genom ett öppet fönster. 

Männen gick till attack knytnävslag och sparkar och våldtog Petra – och tvingade henne till flera andra sexuella handlingar. När de tog stryptag på Petra trodde hon att hon kulle dö och förlorade till slut medvetandet.

– De hotade helt klart att döda mig. Jag hamnade på golvet och där fortsatte våldet. En av dem riktade även någon slags pistol mot mitt huvud, säger hon till Expressen.

Fick 840 000

De båda männen, som kommer från Syrien, dömdes senare till fängelse, utvisning och att betala skadestånd till Petra på 225 000 kronor. 

Men den yngre av bröderna begärde resning i HD, där han hävdade att han varit under 18 år vid brottstillfället.

Han fick rätt, och straffet sänktes från 4,5 år till 2. Därför fick han nyligen 840 000 kronor i skadestånd från staten, eftersom han fått ett för hårt straff för sin ålder. 

"Hån mot kvinnor"

Petra har bara fått 3000 av de 225 000 som hon tilldömdes, eftersom de båda männen inte hade mer pengar.

Hon reagerar starkt på att mannen fått den stora summan i skadestånd, medan hon fått en så pass liten summa. 

– Det är ett hån mot kvinnor i Sverige, säger hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.