Polisen i Linköping kommer nu med en vädjan till ungdomarna som ägnar sig åt nollningar.
Polisen i Linköping kommer nu med en vädjan till ungdomarna som ägnar sig åt nollningar. - Foto: Jeppe Gustafsson/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Polisen ryter ifrån efter nollningarna: ”Det räcker med förnedring"

Höstterminen vid gymnasieskolor och universitet har precis inletts och redan nu sätter polisen i Linköping ned foten mot insparksfesterna. ”Det räcker med förnedring, fylla, misshandel och hets”, skriver de och vädjar samtidigt till föräldrar att ta mer ansvar.


Med terminsstart följer också att många ungdomar och studenter anordnar så kallad inspark. 

Men bara dagar in höstterminen uppger polisen i Linköping att de fått lägga stora resurser på att hantera problem som uppstår i samband med inspark.

”Vi har återigen fått avsätta en orimligt stor polis-resurs för att arbeta med de problem som nollningen medför”, skriver de i ett inlägg på Facebook och fortsätter:

Polismyndigheten i Linköping har fått nog av nollningarna. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

”Många ungdomar har blivit omhändertagna då de har stört den allmänna ordningen och/eller varit för berusade för att ta hand om sig själva. Hade vi varit fler poliser hade vi minst kunnat tre-dubblat antalet omhändertagna ungdomar.”

Polisen ryter ifrån mot ungdomarna

I inlägget ryter polisen ifrån mot ungdomarna och de aktiviteter som försiggår under nollningarna.

”DET RÄCKER NU!! Det räcker med förnedring, fylla, misshandel och hets. Det räcker med ägg-kastning, nedskräpning och lekar med kränkningar och sexuella inslag. Det har inget alls med grupp-dynamik och välkomsthälsning att göra”, skriver de.

"Låt ditt barn slippa bli en del av det här"

Dessutom uppmanar polisen vårdnadshavare att ta mer ansvar och att börja föra en dialog med sina ungdomar.

”LÅT DITT BARN SLIPPA BLI EN DEL AV DET HÄR!  Prata med din ungdom och fundera på om det inte är bättre att ditt barn stannar hemma", skriver de och avslutar sedan: 

”Vi måste få ett slut på det som i Linköping definieras som en ”tradition”. Våra ungdomar förtjänar en bättre start och det är på tiden att den så kallade traditionen förändras!”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!