Syfilis har ökat med 500 procent på tio år.
Syfilis har ökat med 500 procent på tio år. - Foto: Pexels/Fredrik Sandberg/TT

Larmet: Extrem ökning av syfilis senaste tio åren

Antalet fall av syfilis har ökat med 500 procent de senaste tio åren. Nu larmar Venhälsan på Södersjukhuset för de oroande siffrorna.


Syfilis ökar snabbt i Stockholm, framför allt bland homosexuella män. Könssjukdomen ökar för tionde året i rad, och har nu en ökning på 500 procent under samma period. 

Inte alla får symptom av syfilis, vilket kan göra den svårupptäckt. 

– Den har varit bortglömd ett tag. Men i och med att hiv-behandlingen blivit så otroligt effektiv, bra och lätt att ta, så har man, i alla fall inom gay-communityt insett att hiv inte är en dödsdom, säger Finn Filén till Sveriges radio och fortsätter: 

– Folk har slappnat av litegrann, har flera partners och skyddar sig inte på samma sätt, som var en självklarhet på 90-talet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.