Ett lagförslag om ersättning brottsoffer är just nu på remiss.
Ett lagförslag om ersättning brottsoffer är just nu på remiss. - Foto: Fredrik Sandberg/Johan NilssonTT

Nytt lagförslag: Brottslingars skadestånd ska gå till offret

En dömd våldtäksman fick nyligen 840 000 i skadestånd. Men dessa pengar är låsta, och kan enligt dagens lagstiftning inte utmätas till hans två offer.
Nu kan en ny lag vara på gång, som ändrar på detta.


I mars 2017 överfölls Petra i sitt hem av två bröder. Under dödshot utsattes hon för en utdragen våldtäkt, där hon även misshandlades och stryptes. 

Några veckor senare tvingade samma män ner en kvinna i en källare, där hon under knivhot våldtogs under 17 timmar, innan hon fritogs efter en stor polisinsats. 

Männen dömdes för två fall av grov våldtäkt, människorov, utpressning, stöld och olovlig körning till fängelse och utvisning.

Våldtäksman fick 840 000 – offren noll

När Högsta domstolen tog upp fallet fick den ena av bröderna sitt straff rejält sänkt. Detta eftersom HD bedömde att han var 16 år när han begick den ena våldtäkten, och inte 18 som tingsrätten och hovrätten slagit fast. 

Därför hade han suttit frihetsberövad 14 månader för länge, och fick nyligen ett skadestånd på 840 000 i skadestånd – vilket väckt stor uppmärksamhet och ilska både i sociala medier och hos politiker. 

En av dem som reagerade var offret Petra, som gick ut i media och berättade att hon endast fått ut 3000 av de 225 000 kronor hon tilldömts i skadestånd. 

Högsta domstolen sänkte mannens straff. Foto: Tage Olsin/wikicommons

Ny lag på gång

Men Petra och det andra offret kommer inte få någon nytta av de 840 000 kronorna som våldtäktsmannen fick. Detta på grund av att skadestånd som betalats av staten med anledning av ett frihetsberövande inte får tas i anspråk och ges till brottsoffret.

Men efter kritik kan nu en ny lag vara på gång kan ändra på detta. Enligt ett förslag som just nu är ute på remiss ska möjligheten att utmäta brottsoffers skadestånd ses över.

Skulle lagen gå igenom innebär det att en brottslings skadestånd ska kunna utmätas – och sedan tillfalla offret. Förslaget är ute på remiss och svaren ska ha kommit in till Justitiedepartementet den 29 oktober.

Utredningen om den nya lagen började redan 2019, och har inget med det specifika fallet att göra. 

– Det här är nånting som hände före, eftersom lagstiftningen ser ut som den gör. Det har höjts röster för det här förr och det var därför det tillsattes en utredning, säger Åsa Lundmark, chef Brottsskadeenheten på Brottsoffermydigheten till Nyheter24.

Åsa Lundmark. Foto: Brottsoffermydigheten

Staten betalar ut skadeståndet

Idag kan brottsoffer få ut sitt skadestånd på tre sätt. Först genom att brottslingen betalar ut det, i andra hand genom sitt försäkringsbolag, och i tredje hand i form av brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten – en process som Petra, som nämndes tidigare i artikeln, inlett. 

– I Sverige får man som brottsoffer ut sitt skadestånd. Vi ersätter inte förmögenhetsbrott och bedrägerier. Men i princip alla brott mot personer som våld, sexualbrott, ofredande eller hot ersätter vi fullt ut, säger Lundmark.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!