Över 80 procent av patienterna på IVA var ovaccinerade i augusti.
Över 80 procent av patienterna på IVA var ovaccinerade i augusti. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Stina Stjernkvist/TT

Över 80 procent av alla IVA-patienter ovaccinerade

Bara 7 av 89 patienter som vårdades för covid på intensiven i augusti var fullvaccinerade. Det väcker starka känslor hos personalen som slitit hårt under pandemin.
– Man blir allt från arg till deppig, säger Karin Frisell, överläkare på Eskilstuna sjukhus.


82 procent av de som vårdades för covid-19 på IVA i Sverige under augusti var ovaccinerade, och bara 7 av 89 var fullt vaccinerade, enligt Svenska intensivvårdsregistret, skriver Sveriges Radio.

Enligt Johnny Hillgren, ordförande vid Svenska intensivvårdsregistret, är siffran troligen högre på grund av viss osäkerhet i statistiken – och det finns inget som talar för att det här kommer förändras.

– Vi har inga indikationer på att det börjar bli fler som kommer in som är fullt vaccinerade, säger han till SR.

Att några som fått full dos ändå behöver vård är enligt Hillgren förväntat. Det handlar om patienter med lågt immunförsvar.

Eskilstuna sjukhus. Foto: Anders Wiklund/TT

"Arg och deppig"

På Eskilstuna sjukhus var alla som vårdades på IVA under den här perioden ovaccinerade. 

Av dem som varit inlagda har ingen avböjt vaccin på grund av hälsoskäl, utan av andra skäl – vilket gör det svårt för personalen som slitit hårt under pandemin att motivera sig känslomässigt. 

– Det är klart att vi tar hand om alla patienter men om man börjar tänka på att de här patienterna inte hade legat här om de gått och vaccinerat sig, så blir man allt från arg till deppig, säger Karin Frisell till SR.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!