Allt fler män skyller på sexsomni – att de sovit under tiden de begått våldtäkten.
Allt fler män skyller på sexsomni – att de sovit under tiden de begått våldtäkten. - Foto: Pexels/Stella Pictures

Leif GW Persson om sexsomni: "50 procent är påhitt"

Allt fler misstänkta våldtäktsmän påstår att de lider av sexsomni. Men Leif GW Persson ställer sig tveksam till företeelsen.
– Det låter konstigt. Jag skulle tippa att 50 procent av de här invändningarna är påhitt, säger han.


Under de senaste åren har det dykt upp flera fall där våldtäktsmän hävdat att de sovit under gärningen. Detta eftersom de lider av sexsomni – att ha sex i sömnen.

En granskning som Göteborgsposten gjort visar att tillståndet sexsomni har åberopats i 30 sexualbrottsfall, varav 28 våldtäkter, ett våldtäktsförsök och ett fall av sexuellt tvång, sedan 2017.

Förekommer sedan fem, tio år

För att kunna hantera detta har åklagarmyndigheten tagit fram en rapport med riktlinjer för hur denna typen av fall ska hanteras av tingsrätt och hovrätt.

– Under de senaste kanske fem, tio åren har det här förekommit och inte längre tillbaka i tiden, har Ginger Johansson, kammaråklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, tidigare sagt till Sveriges Radio.

"50 procent påhitt"

Kriminologen Leif GW Persson är kluven i frågan. 

–  Jag utesluter inte att det finns sådana fall att man gör något som man inte skulle ha gjort om man varit vaken. Folk gör konstiga saker när de sover, säger han i TV4 Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Det låter ju konstigt, det är bra tunt. Jag skulle tippa att 50 procent av de här invändningarna är påhitt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.