Onsdag 8 Dec
Stockholm

Leif GW Persson om sexsomni: "50 procent är påhitt"

Allt fler män skyller på sexsomni – att de sovit under tiden de begått våldtäkten.
Allt fler män skyller på sexsomni – att de sovit under tiden de begått våldtäkten. Foto: Pexels/Stella Pictures

Allt fler misstänkta våldtäktsmän påstår att de lider av sexsomni. Men Leif GW Persson ställer sig tveksam till företeelsen.
– Det låter konstigt. Jag skulle tippa att 50 procent av de här invändningarna är påhitt, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste åren har det dykt upp flera fall där våldtäktsmän hävdat att de sovit under gärningen. Detta eftersom de lider av sexsomni – att ha sex i sömnen.

En granskning som Göteborgsposten gjort visar att tillståndet sexsomni har åberopats i 30 sexualbrottsfall, varav 28 våldtäkter, ett våldtäktsförsök och ett fall av sexuellt tvång, sedan 2017.

Förekommer sedan fem, tio år

För att kunna hantera detta har åklagarmyndigheten tagit fram en rapport med riktlinjer för hur denna typen av fall ska hanteras av tingsrätt och hovrätt.

– Under de senaste kanske fem, tio åren har det här förekommit och inte längre tillbaka i tiden, har Ginger Johansson, kammaråklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, tidigare sagt till Sveriges Radio.

"50 procent påhitt"

Kriminologen Leif GW Persson är kluven i frågan. 

–  Jag utesluter inte att det finns sådana fall att man gör något som man inte skulle ha gjort om man varit vaken. Folk gör konstiga saker när de sover, säger han i TV4 Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Det låter ju konstigt, det är bra tunt. Jag skulle tippa att 50 procent av de här invändningarna är påhitt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela