Tisdag 28 Sep
Stockholm

Ekonomen: Sänk priserna på sprit i södra Sverige – höj i norr

Olika priser på olika Systembolaget, föreslår nationalekonomen Jerker Holm.
Olika priser på olika Systembolaget, föreslår nationalekonomen Jerker Holm. Foto: Geir Olsen/NTB/Janerik Henriksson/TT

Dyrare öl och sprit i Norrland, men desto billigare i södra Sverige. Förslaget är nationalekonomen Jerker Holms – och ska ge Sverige större skatteintäkter.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De stängda gränserna under pandemin fick Systembolagets siffror att skjuta i höjden. När det inte länge var möjligt att åka utomlands började svenskarna istället handla på hemmaplan.

Allra störst var ökningen i Skåne där försäljningen av sprit gick upp med 54 procent och öl med 48, jämfört med 2019. I Västernorrland däremot, var motsvarande ökning bara 15 och 14 procent.

Med de siffrorna i åtanke, tycker Jerker Holm, nationalekonom vid Lunds universitet, att Systembolaget bör ta en titt på dagens prissättning – och införa olika priser på alkohol beroende på var i landet det säljs. 

"Många skattekronor"

I en debattartikel i Sydsvenskan skriver Holm att priserna i södra Sverige, där det är lättare att åka till Danmark och Tyskland, borde vara lägre. 

Vinsten skulle vara ökade skatteintäkter, men även ett minskat drickande. 

– Det är många skattekronor som förloras när folk för in privat, säger Holm till Nyheter24 och fortsätter: 

– Och ur ett folkhälsoperspektiv, vill man minska bruket av alkohol så får man mindre effektivt med priser i områden nära gränserna som Skåne, Halland och Blekinge. 

Inte tyska priser

Enligt Holm skulle priserna trappas upp gradvis från norr till söder. Men det handlar inte om att sänka priserna till tyska nivåer. 

– Det tror jag inte alls på. Det skulle vara livsfarligt för folkhälsan. Men exempelvis 10 procentenheter, säger Holm.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela