Lördag 25 Sep
Stockholm

Jennie Olsson, 43, knivmördade kollega – i brukares hem

Jennie Olsson, 43, mördade sin kollega i en brukares hem i Trollhättan.
Jennie Olsson, 43, mördade sin kollega i en brukares hem i Trollhättan. Foto: Skärmavbild/TV3

Den 4 september 2020 gör två personliga assistenter en makaber upptäckt i en brukares lägenhet i Trollhättan. Bostadens golv är täckt av blod, och deras kollega Erik ligger död med stickskador i halsen. Säsongspremiären av "Svenska Fall" sänds torsdag 9 september klockan 21.00 på TV3 och Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På morgonen den 4 september 2020 larmas polisen till en adress i centrala Trollhättan. 

En personlig assistent vid namn Erik, som är i 30-årsåldern, har hittats med svåra stickskador av två kollegor i en lägenhet som tillhör en helkroppsförlamad brukare. 

Samtidigt saknas brukarens plånbok och mobiltelefon.

Höggs ihjäl med flera knivhugg

Väl på plats konstaterar polisen snabbt att Erik är död, och man misstänker snabbt att brott har begåtts.

– Det kändes ju verkligen som att det var ett brott som förelåg här, för det fanns så mycket som talade för det redan initialt. Den stora blodmängden, säger kriminalteknikern Johan Sörqvist i torsdagens avsnitt av "Svenska fall" och fortsätter:

– Det fanns stänk med blod. Det fanns ingen annan naturlig förklaring så att säga.

Stora blodmängder hittades i lägenheten. Foto: Skärmavbild/TV3

Senare kunde en rättsläkare slå fast att Erik, utöver avvärjningsskador, fått flera stickskador i halsen.

– Obduktionen visade att dödsorsaken var att halspulsåder och även luftstrupen var avskuren, säger förhörsledaren Anette Timm Preinfalk i programmet.

Kollega med bakjour misstänks initialt

På plats i lägenheten vid tiden för mordet, som begåtts under natten, var dels brukaren, dels en annan 55-årig personlig assistent som hade bakjour och som sov när kroppen upptäcktes.

Kollegan misstänks initialt för mordet av den enkla anledningen att han varit i lägenheten vid tiden för mordet och anhålls av åklagaren Daniel Edsbagge.

Åklagare Daniel Edsbagge. Foto: Skärmavbild/TV3

I förhör nekar mannen till anklagelserna och uppger att han sovit med öronproppar och tagit en sömntablett och därför inte vaknat. 

Aktivitet på brukarens bankkonto

Under utredningen upptäcker polisen plötsligt hur någon, under mordnatten, fört över pengar från brukarens sparkonton till två olika bankkort och att ett uttag på 15 000 kronor gjorts vid en bankomat. 

Genom att begära ut videomaterial från bankomatens övervakningskamera kan polisen se en maskerad person göra uttaget.

Övervakningskameran fångade personen som gjorde uttaget på film. Foto: Skärmavbild/TV3

Det dröjer inte länge innan personal på assistansbolaget identifierar personen som 43-åriga Jennie Olsson – brukarens vårdare och kusin. 

Jennie Olsson och spelmissbruket

Misstankarna riktas genast mot Jennie som visar sig ha ett omfattande spelmissbruk.

– Hon spelar väldigt mycket och gör sina vinster, men verkar förlora dem lika fort igen. Detta har gjort att hon behöver pengar hela tiden. Vi pratar miljonbelopp som omsattes på kontona, säger förhörsledaren i programmet.

Jennie Olsson. Foto: Skärmavbild/TV3

Den 6 september gör polisen ett tillslag mot en lägenhet i Trollhättan där man griper Jennie misstänkt för mordet.

Blodiga fyndet på återvinningscentralen

Till en början hittar man ingenting som kan knyta Jennie till det faktiska mordet, men snart hittar man ett uppseendeväckande fynd i hennes mobiltelefon.

Jennie har laddat ned uppgifter om mordet på 17-åriga Wilma Andersson och hur polisen då arbetat med att spåra mobiltelefoner. 

Jennie ses slänga en påse på en återvinningscentral. Foto: Skärmavbild/TV3

Dessutom berättar Jennies flickvän att 43-åringen, dagen efter mordet, slängt föremål vid en återvinningscentral. I en container på centralen hittar polisen den påse som Jennie slängt – innehållandes blodiga skor och kläder.

Jennies redogörelse av mordet

I förhör hävdar Jennie att två främmande personer tvingat henne att stjäla pengar från brukaren för att kunna återbetala en spelskuld. 

Väl på plats i brukarens lägenhet har problem uppstått och en av personerna ska då ha huggit ihjäl den personliga assistenten, uppger hon. 

Jennie hävdade att två främlingar tvingat henne till lägenheten. Foto: Skärmavbild/TV3

Denna redogörelse kan dock avfärdas av polisen eftersom det endast fanns spår från en person i lägenheten och att blodstänket inte stämmer överens med Jennies utsaga.

Döms till livstids fängelse 

I mars 2021 dömdes Jennie, mot sitt nekande, i tingsrätten till 18 års fängelse för mord, grov stöld, bedrägeri och framkallande av fara för annan.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten, som skärpte straffet till livstids fängelse.

Säsongspremiären av "Svenska Fall" sänds torsdag 9 september klockan 21.00 på TV3 och Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela