Stockholm

Vintertid 2021: Då är det dags att ställa om klockan

Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om vintertid 2021.
Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om vintertid 2021. Foto: Thommy Tengborg/TT och Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Sommaren 2021 är över och vi går mot mörkare tider. Med det följer också att det snart är dags att ställa om klockan till vintertid. Men vilket datum är det som gäller egentligen och ska klockan ställas fram eller tillbaka? Nyheter24 har svaren.


Läs mer

I Sverige har vi ställt om klockan till vintertid varje år sedan 1996. Ändå är det inte helt lätt att komma ihåg vad det är som gäller vareviga år. 

Nyheter24 reder ut vilket datum som vintertiden infaller, hur man enkelt kan komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka – och om 2021 blir sista gången vi behöver ställa om till vintertid.

Vilket datum infaller vintertid 2021?

I Sverige börjar vintertiden den sista helgen i oktober, vilket i år innebär att vintertiden infaller nallen mellan lördagen den 30 oktober och söndagen den 31 oktober.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ska klockas vridas fram eller tillbaka?

Mer specifikt går vi från sommartid till vintertid klockan 03.00. Då ska du ställa tillbaka klockan en timme till klockan 02.00. Med andra ord får du en timme extra sovmorgon på söndagsmorgonen! 

Foto: Mikael Andersson/TT

Medan de digitala klockorna på din smartphone och dator ställer om automatiskt får du själv se till att armbandsuret och klockan på väggen går rätt – annars kan det lätt sluta med att du anländer för tidigt till jobb och skola på måndagen.

Minnesregeln för vintertid och sommartid

En simpel, men väldigt bra, minnesregel för att komma ihåg huruvida klockan ska ställas fram eller tillbaka är att tänka på hur vi hanterar grill och utemöbler.

När utemöblerna åker tillbaka in i förrådet ställs klockan också tillbaka. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vintertid innebär att kylan smyger sig på. Därför fylls förrådet när grillen och utemöblerna ställs tillbaka – och likaså klockan! 

sommaren är principen densamma, men tvärtom. Enkelt, eller hur?

Är vintertid detsamma som normaltid?

Många har även hört talas om begreppet normaltid. Men vad är egentligen det? Jo, det är helt enkelt detsamma som vintertid – den tid som vi hade året om innan 1996 då vi började ställa om till sommartid med resten av EU.

Varför har vi vintertid 2021?

Vintertid, eller normaltid som det hette från början, infördes redan 1879. Anledningen? Människor hade börjat röra sig allt mer inom och mellan länder och behovet blev därför större av en gemensam tid.

Innan dess hade man lokala tider, baserade på när solen stod som högst, runtom i landet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.