När blir det vintertid?
När blir det vintertid? - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Torstein Bøe/NTB/TT

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.


Är vintertid och normaltid samma sak?

Ja, vintertid är samma sak som normaltid. Det senare hade vi året om fram till 1980, vilket var det år då vi började alternera mellan sommar- och vintertid. 

Det dröjde fram till 1996 innan EU-kommissionen fattade beslut om att införa en gemensam standard för samtliga länder inom just EU. 

När blir det vintertid 2024?

Men när blir det vintertid 2024 då, kanske du undrar? Jo, det är dags att ställa om klockan natten mellan lördagen den 26 oktober och söndagen den 27 oktober. 

Mer specifikt ställer vi om till vintertid klockan 03.00.

Vintersolstånd: När blir det ljusare? Tid och datum

Ställa om klockan till vintertid – vrider man framåt eller bakåt?

Blir du alltid osäker på vilket håll du ska vrida klockan när det är dags att ställa om till vintertid? Då finns det en enkel, men ack så hjälpsam minnesregel.

Föreställ dig hur du, i samband med att vintern är i antågande, ställer tillbaka utemöblerna och grillen i förrådet. På samma sätt ställer vi tillbaka klockan när det blir vintertid. 

Principen är förstås densamma när vi ställer om till sommartid: då ställer vi fram klockan, på samma sätt som vi ställer fram utemöblerna och grillen.

När måste man ha vinterdäck? Regler, mönsterdjup och böter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

1 timme sedan
Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.