Söndag 24 Okt
Stockholm

Voi efter dödsolyckan: "Otroligt tragisk händelse"

Voi.
Nu uttalar sig Voi efter dödsolyckan i Västerås. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Stina Stjernkvist/TT

En man i 80-årsåldern dog efter att ha kört på en elsparkcykel som fanns placerad mitt på en cykelbana, och en förundersökning gällande vållande till annans död har inletts. Nu uttalar sig Voi, företaget som äger elsparkcykeln, efter dödsolyckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under söndagskvällen körde en man i 80-årsåldern, som färdades på en trehjulig cykel med elmotor, på en elsparkcykel som var parkerad mitt på cykelbanan. Mannen skadades allvarligt och avled senare samma kväll.

– Mannen är avliden och brottsrubriceringen är ändrad till vållande till annans död och anhöriga är underrättade, sade Johan Öström, RLC-befäl hos polisen, till TT då.

En förundersökning har inletts efter olyckan och mannens cykel är tagen i beslag. Polisen kommer att kontrollera företaget som äger elsparkscykeln, och den person som lämnade den på platsen.

Elsparkcyklar från Voi. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Voi tillsätter intern utredning efter olyckan

I ett mejl till Nyheter24 förklarar företaget Voi, som äger elsparkcykeln, att de nu fått bekräftat att det är en av deras cyklar som varit inblandad i olyckan. Men understryker att det pågår en polisutredning, och att de inte vet vad som föranlett olyckan.

– Dödsolyckan i Västerås är en otroligt tragisk händelse. Våra tankar går till mannens familj och anhöriga, skriver Voi och lägger till:

– Vi kommer samarbeta med polisen fullt ut för att bistå i deras utredning. I väntan på mer information från polisen har vi sedan igår, söndag eftermiddag, tillsatt en intern utredning. Vi har bland annat arbetat med att identifiera de fordon som var i närheten av platsen vid tidpunkten för olyckan. Vi är i en process för att dela relevant information med polisen så att olyckan ska kunna utredas ordentligt. 

Hoppas att det leder till personligt ansvar

Nu hoppas företaget att användarna själva förstår vikten i att följa reglerna som finns när man använder deras fordon. De skriver även att de kontinuerligt stänger av användare som bryter mot villkoren, som att parkera eller framföra fordonen vårdslöst. 

– Alla trafikanter har ett ansvar för att upprätthålla trafiksäkerheten. Det är oacceptabelt att utsatta andra trafikanter för fara. 

– Oavsett anledning till olyckan hoppas vi att det här kan leda till att användarna förstår det personliga ansvaret i att använda en transporttjänst, vare sig det gäller delade elsparkcyklar, hyrbilar eller andra former av ny mobilitet. 

Företaget menar att de har ett ansvar i att utbilda användarna hur de ska hantera elsparkcyklarna, och att de har tydliga instruktioner i appen. Även att de har ett ansvar att flytta på elsparkcyklarna om de står fel.

– Det här påminner oss mer än någonsin om att alla måste ta ansvar i trafiken för att nollvisionen ska uppfyllas. Vi som operatör behöver fortsätta arbetet och hitta nya lösningar, användare måste ta sitt ansvar och den offentliga sektorn kan bidra med att dedikera mer utrymme till cyklister, elsparkcyklister och fotgängare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela