Polisen i Solna.
Bilderna visar polisens agerande vid Solna station. - Foto: Sigge Lindblad

Kritiserade polisingripandet efter derbyt – här är hela videon från Solna station

Polisens har fått hård kritik för sitt agerande efter derbyt mellan AIK och Djurgården. Supportar vittnar om hur polisen använde pepparspray på ett otillåtet sätt. Här är hela videon som visar vad som hände på Solna station.


Sent på söndagseftermiddagen var publiken som sett AIK vinna derbyt mot Djurgården på Friends arena på väg hem. På pendeltågsstationen i Solna uppstod tumult mellan polisen och supportar. 

Polisen föste samman en grupp supportrar nedanför rulltrappan på stationen och började sedan spraya pepparspray, så kallad OC-spray, mot dem till synes utan mål. Ett tilltag som inte är tillåtet enligt polisens egna föreskrifter, eftersom pepparspray inte får användas generellt utan måste riktas mot en specifik person.

"Instängda som boskap"

En 25-årig tjej berättar för Fotboll Stockholm om hur hon blev neddragen och pepparsprayad i en rulltrappa. 

– Vi blev instängda som boskap, de bara sprayade på allt och alla, säger hon till sajten.

Enligt uppgifter till Fotboll Stockholm var den tidigare kritiserade ROG-enheten på plats vid Solna station. Gruppen har tidigare varit inblandad i en annan hårt kritiserad incident vid ett derby 2019 då en supporter först blev slagen av en polis som sedan skrek "ska jag bryta fingret på dig?". 

En av de som har JO-anmält polisen efter händelserna i Solna är advokaten Marcus Lodin. Nyheter24:s podcast Studio Allsvenskan pratade tidigare i veckan med honom om händelsen. Den kan du lyssna på här

Mikael Damberg vägrar svara

Nyheter24 har sökt inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar om polisens agerande, men han avböjer att svara.

– Jag får be dig att vända dig till polismyndigheten. Statsrådet kan inte kommentera något som utreds, säger Dambergs pressekreterare Mirjam Kontio.

Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Supportrarna kastade bengal

Enligt uppgifter till bland annat SVT berodde ingripandet på att en Djurgårdssupporter kastat en brinnande bengal. 

Fotboll Stockholm har också pratat med Anna Berg, som är SLO i Djurgården. En SLO är en utsedd person i en fotbollsklubb som ansvarar för kontakter med klubbens supporters och supporterföreningar. Anna Berg var på bron vid ingången till Solna station när tumultet startade.

– Det börjades hetsas från den här gruppen med supportrar mot polisen och en person slängde en bengal som landade bakom poliserna, säger Anna Berg till Fotboll Stockholm

Polisen svarade sedan med att använda pepparspray som ett försök att få ner supportrarna mot perrongen. Nere på stationens perrong stod det redan poliser och väntade.

– Det var det som var märkligt, varför skulle poliserna ner för rulltrappan när det redan fanns poliser där nere? Det är det som jag inte förstår, säger Anna Berg till sajten.

Polisen genomför en internutredning

Polisen hävdar att det rör sig om våldsamt upplopp, men har startat en intern utredning.

”Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget” skriver polisen i ett mejl till flera medier och fortsätter.

”I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU. Vi välkomnar JO-anmälan och det är positivt att vårt agerande granskas.”

Den 11 oktober kommer Djurgården att ha ett möte med Polismyndigheten angående den aktuella händelsen, skriver de på sin hemsida.

Se hela videon från händelserna vid Solna station i videospelaren ovan.

Vet du mer? Hör av dig till tips@nyheter24.se!

/
AIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!