Söndag 24 Okt
Stockholm

Lars Vilks död: Polisen bedriver egen dold utredning

Lars Vilks dog i en bilkrasch utanför Markaryd.
Lars Vilks dog i en bilkrasch utanför Markaryd. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Johan Nilsson/TT

Det pågår två utredningar efter bilkraschen då Lars Vilks och två poliser dog.
I den ena utreder polisen händelsen som en trafikolycka. Samtidigt pågår en mordutredning där man tittar på om någon utomstående kan ligga bakom krocken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i en trafikolycka utanför Markaryd på söndagseftermiddagen. Av okänd anledning kom bilen som Vilks färdades i över i motsatt körriktning och kolliderade med en lastbil. 

Omständigheterna kring olyckan är fortfarande oklara, men enligt polisen talar allt för att det var en olycka, läs mer om det här.

Lars Vilks och två poliser dog i söndags efter en bildkrasch utanför Markaryd. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordutredning om Lars Vilks död

Men parallellt med utredningen om trafikolyckan, där de anställdas agerande innan och under olyckan utreds – så pågår ytterligare en utredning. 

Den drivs av polisens nationella operativa avdelning, Noa, under rubriceringen mord, skriver Aftonbladet. Där tittar polisen på om någon utomstående person kan ligga bakom kraschen. 

– Förundersökningssekretess gäller av olika orsaker. Den handlar inte enbart om huruvida det skulle kunna finnas någon där ute, utan det handlar om utredningen i sin helhet, skriver pressekreteraren Irene Sokolow i ett mejl till tidningen. 

Enligt Aftonbladet inleddes mordutredningen av polisregion Syd, men tog sedan över av Noa för att "bibehålla opartiskheten". Tidningen skriver vidare att den inleddes eftersom det gick många rykten inom kåren att någon skulle ha "fifflat med bilen" före avfärd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela