Måndag 25 Okt
Stockholm

Klimataktivisten Greta Thunberg favorittippad till Nobels fredspris

Klimataktivisten Greta Thunberg är storfavorit till Nobels fredspris.
Klimataktivisten Greta Thunberg är storfavorit till Nobels fredspris. Foto: Claudio Bresciani/TT och Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Under fredagen delas Nobels fredspris ut, och ingen mindre än den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 18, är tippad att tilldelas det ärofyllda priset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På fredagen delas Nobels fredspris ut och hela 329 kandidater har nominerats till priset. Vissa kandidater är dock mer tippade till vinst än andra, däribland den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

18-åringen, som startat klimatrörelsen Fridays for Future, har varit nominerad två gånger tidigare.

Det säger oddsen om Nobels fredspris 2021

Enligt Unibet pekar oddsen på att det står mellan just Greta Thunberg och World Health Organization (WHO) som bägge har odds på 3.50. 

Hos spelbolaget ATG beskrivs aktivisten som en "klar favorit" med odds på 3.50, medan organisationen Committee to Protect Journalists landar på en andraplats med odds på 4.00.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andra favoriter till att ta hem priset är den belarusiska aktivisten och politikern Sviatlana Tsikhanouskaya och den ryske oppositionsledaren Alexei Navalny.

Experten: Därför vinner Greta Thunberg

Men flera experter menar på att det är just Greta Thunberg som kommer att få ta emot priset på fredagen. Detta eftersom det i regel är så att Nobelkommittén vill lyfta fram en kandidat vars område är högaktuellt.

Då  FN:s ödesdigra politiska klimattoppmöte, COP26, går av stapeln i november lär 18-åringen vara en storfavorit.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

”Kommittén vill ofta skicka ett budskap", konstaterar Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, för Reuters och fortsätter:

"Och det här kommer vara ett starkt budskap att skicka till COP26, som kommer att hållas mellan tillkännagivandet av priset och ceremonin."

Tycker du att Greta bör få Nobels fredspris?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela