Söndag 28 Nov
Stockholm

Tog gisslan för att få kebabpizza – nu åtalas de två fångarna

De två fångarna krävde 20 kebabpizzor i utbyte mot gisslan.
De två fångarna krävde 20 kebabpizzor i utbyte mot gisslan. Foto: Maja Suslin / SCANPIX/TT

Två dömda mördare tog i somras två kriminalvårdare på Hällby som gisslan. I utbyte krävde de kebabpizza och en helikopter.
Nu åtalas de för människorov.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 21 juli som två morddömda fångar på Hällbyanstalten i Eskilstuna tog två kriminalvårdare, en man och en kvinna, som gisslan

För att släppa gisslan krävde de först en helikopter att fly med, men sänkte snart kraven till 20 kebabpizzor till de intagna på deras avdelning. 

Pizzorna levererades, och mannen släpptes då. Senare samma kväll släpptes även kvinnan. 

Männen är intagna på Hällbyanstalten. Foto: Mons Brunius / TT

Våldsamt och skrämmande

Nu åtalas de båda männen. Åtalet omfattar misstankar om människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

Kriminalvården beskriver gisslandramat som våldsamt och skrämmande. 

– De misstänkta männen barrikaderade sig i ett vaktrum på anstalten och höll under cirka nio timmar två från personalen som gisslan. Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, säger kammaråklagare Frida Hamberg, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Kebabpizza. Foto: Gunnar Creutz/wikicommons

Vantrivdes

Enligt de båda männen tog de gisslan eftersom de var missnöjda med förhållandena på Hällby – och därför ville fly därifrån.

– Männen har bland annat krävt att få en helikopter att lämna anstalten med, men även pengar, kläder och pizza. När kraven inte till fullo uppfylldes släpptes gisslan och gärningsmännen gav upp. Gripandet gick sedan lugnt till, säger Hamberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela