Stockholm

Polis JO-anmäls efter kritiserat inlägg om Einár

Polisen och Instagram-profilen Filip Pelas har JO-anmälts efter ett inlägg om den mördade rapparen Nils "Einár" Grönberg.
"För många var Einar en känd rappare, för mig var han en gängkriminell" skriver Pelas i den kritiserade posten.


Läs mer

"Frågorna kring vad jag tycker om Nils ”einars” mord har haglat över mig. Självklart är det sorgligt när personer mördas, oavsett vem det är. Att en så ung man med mycket kvar av livet mördas är fel på alla sätt. Även om det är sorgligt så var detta tyvärr väntat."

Så börjar polisen och Instagram-profilen Filip Pelas sitt inlägg på Instagram och Facebook efter att 19-årige Nils "Einár" Grönberg skjutits ihjäl i Hammarby sjöstad kvällen den 21 oktober, läs mer om mordet här.

"En gangsterrappare"

I inlägget – som i dagsläget har över 37 000 likes och 18 000 delningar på Facebook – skriver han vidare:

”För många var Einar en känd rappare, för mig som bara kom i kontakt med honom på polisstationen så var han precis som många andra ”gangsterrappare” en gängkriminell som var inblandad i brott, ibland mycket grova brott”.

JO-anmäld

Men alla är inte positiva. En person har anmält inlägget till JO, och menar att det är förtal att kalla Einár för gängkriminell och skriva att han dömts för grova brott, rapporterar Aftonbladet.

Men Filip Pelas tar anmälan med ro.

”Att någon anmäler mig spelar mig ingen roll, människor anmäler poliser dagligen. Det blir intressant att se vad en eventuell utredning kan ge”, skriver han i ett mejl till tidningen.

Foto: Jessica Gow/TT

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.


Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.