Tisdag 17 Maj
Stockholm

Micaela, 33, startade namninsamling för barnmorskorna: "Är arg"

Micaela Gyllerström har startat en namninsamling för att visa sitt stöd för barnmorskorna i Stockholm.
Micaela Gyllerström har startat en namninsamling för att visa sitt stöd för barnmorskorna i Stockholm. Foto: Privat och Anders Ahlgren/SvD/TT

Barnmorskor i Stockholm säger upp sig i protest mot de arbetsvillkor som, enligt dem, sätter säkerheten för födande kvinnor och spädbarn på spel. Nu sprider sig en namninsamling, med syftet att stödja barnmorskornas krav, som en löpeld i sociala medier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Barnmorska efter barnmorska säger nu upp sig från sjukhus runtom i Region Stockholm. 

Detta i protest mot de rådande arbetsvillkoren med bristande resurser, för lite tid för återhämtning – och med förlossningsskador som ett potentiellt resultat.

"Det borde vara en självklarhet för oss att fokusera på en födande i taget och den födande ska inte behöva vara orolig på förhand att hon kommer lämnas ensam eller ens få en plats i stan när det är dags", har barnmorskan Isa Palme Biörck tidigare skrivit i en debattartikelNyheter24.

Startade namninsamling för barnmorskorna

Den rådande förlossningskrisen har lämnat många berörda, både inom och utanför vården. En av de som reagerat starkt på barnmorskornas vittnesmål, och som själv blivit nekad förlossningsplats i regionen, är Micaela Gyllerström, 33. 

För tre dagar sedan startade hon en namninsamling för att stötta barnmorskorna som nu sagt upp sig.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

– Jag startade den för att jag är arg och besviken. Besviken på att barnmorskor larmar gång på gång utan att något händer. Det är fullt överallt och barnmorskor slutar för att de inte orkar mer, eller känner att de inte räcker till, säger hon till Nyheter24

Över 44 000 namnunderskrifter

Vid 20-tiden på måndagskvällen har namninsamlingen, som går under namnet "Åtgärda krisen i Stockholms förlossningsvård", över 44 000 namnunderskrifter.

– Jag vill visa att vi är många som stöttar barnmorskornas krav på bättre arbetsvillkor och fler förlossningsplatser, förklarar Micaela och fortsätter:

– Hittills har jag inte hört några såna konkreta löften från styret i Region Stockholm. Vi är uppenbarligen många som väntar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela