Barnmorskan Isa Palme Biörck har tröttnat på hur politiker hanterar krisen på förlossningsklinikerna i Sverige.
Barnmorskan Isa Palme Biörck har tröttnat på hur politiker hanterar krisen på förlossningsklinikerna i Sverige. - Foto: Privat, Unsplash

Barnmorskan Isa Palme Biörck: "Vill våga arbeta som barnmorska i en miljö där jag får växa"

"Politiker måste lyssna och det är dags för förändring. För oss, men också för alla kvinnor och barn som förtjänar en bättre vård", skriver barnmorskan Isa Palme Biörck om situationen på förlossningsklinikerna runt om i landet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är EN AV ALLA de barnmorskor som valt att LÄMNA in min avskedsansökan från Danderyds förlossning i fredags. Då var vi 26 stycken, nu är vi fler och min gissning ligger på att 40- 50 barnmorskor kommer valt att lämna innan veckans slut. Utöver det har 45 barnmorskor under året valt att lämna och ett flertalet är sjukskrivna på grund av hur arbetssituationen ser ut.

"Jag ÄLSKAR mitt jobb"

Detta är ENORMT sorgligt. På SÅ många plan. Jag har precis börjat min karriär inom världens bästa yrke. Jag ÄLSKAR mitt jobb. Jag brinner för kvinnorna jag möter och min styrka som barnmorska ligger i att jag vet att jag kan ge bra stöd och trygghet när det behövs.

Jag har fått privilegiet att bistått en 100 tal kvinnor vid deras förlossningar sedan jag började som barnmorska i februari i år. Det har varit en resa och jag är fortfarande mitt i den. För att våga ta mig an detta ansvar över både kvinna och barn och med en helt ny legitimation har det varit av högsta vikt att jag har haft erfarenhet och kompetens på golvet och i ryggen. Erfarna barnmorskor som peppat mig, handlett mig och funnits där när jag behövt. Det är NI som får mig att växa.

Många blir utslitna

Tyvärr har 45 barnmorskor valt att lämna sedan jag började. De har varit barnmorskor med flera års erfarenhet som lämnat av olika anledningar. Många har trots sin gedigna erfarenhet, engagemang och kunskap slitits ut. Jag har sett dem slockna och de orkar inte längre. Erfarenheten på golvet har landat på att nu ligga på 30 % erfarna och 70% nya barnmorskor, där min bild är att de flesta erfarna arbetar nattetid.

Jag arbetar dag och kväll. Det innebär en enorm arbetsbelastning för de erfarna som arbetar. De ska finnas där för oss nya, de svarar i telefoner när gravida ringer och frågar om det är dags, de roddar med platser på huset och de hoppar in på rum när den akuta situationen uppstår, för det gör den. Det är ändå akutsjukvård vi bedriver, dygnet runt och alla årets dagar.

"Slutar på mitt drömjobb om en månad"

För min egna del innebär detta att min kompetensutveckling blir lidande. När jag till exempel behöver hjälp att få ut ett barn av någon mer senior, ett par extra händer, så räcker inte tiden till för denne att stå bakom mig och handleda så att jag själv får lösa situationen och växa i min roll. Utan den erfarna barnmorskan får lösa situationen snabbt springa vidare för att hon behövs på 3 rum till, och jag står istället bredvid. De få gånger då den erfarna har kunnat stå bredvid mig har jag vuxit enormt. För det vill jag säga, TACK för att du orkade.

För kvinnornas och barnens del innebär denna kompetensförlust en ökad risk för vårdskador. Det är ett av mina skäl till att som ny lämnat in min avskedsansökan och slutar mitt drömjobb om en månad.

"Den födande ska inte behöva vara orolig"

Jag vill våga arbeta som barnmorska i en miljö där jag får växa (och återhämta mig), där kompetensen kvarstannar och där vår arbetssituation tas på allvar. Statusen måste höjas, det måste löna sig ekonomiskt att vidareutbilda sig (jag har gått ner i lön från sjuksköterska), det måste löna sig att stanna kvar, vi måste få raster och återhämta oss och framförallt borde det vara självklart med EN FÖDANDE PER BARNMORSKA. Det borde vara en självklarhet för oss att fokusera på en födande i taget och den födande ska inte behöva vara orolig på förhand att hon kommer lämnas ensam eller ens få en plats i stan när det är dags. Med ett överskott på 5,6 MILJARDER i Region Stockholms budget borde detta vara en självklarhet.

Barnmorskor i protest

I helgen har vi fått stänga 3 rum och hänvisa födande utomläns. Inte för att fysiska rum inte finns (St Görans förlossningsklinik är klar men uthyrd då politiker inte menar på att fler platser behövs), eller för att det är barnmorskebrist, utan för att vi barnmorskor har sagt STOPP. DET RÄCKER NU. Politiker måste lyssna och det är dags för förändring. För oss, men också för alla kvinnor och barn som förtjänar en bättre vård.

GÖR OM. GÖR RÄTT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.