Nyheter24 reder ut vad den kriminella nätverket "Dödspatrullen" är för något.
Nyheter24 reder ut vad den kriminella nätverket "Dödspatrullen" är för något. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Johan Nilsson/TT

Dödspatrullen: Medlemmarna, dubbelmordet och gängkriget med Shottaz

Den kriminella grupperingen Dödspatrullen misstänks ligga bakom flera mord i Stockholm, och dess medlemmar har bland annat dömts för ett dubbelmord i Danmark. Nyheter24 reder ut det du behöver veta om nätverket som är en del av Stockholms blodiga gängkrig.


Dödspatrullen 3MST växte fram i Rinkeby

Dödspatrullen, även kallat 3MST, är ett kriminellt nätverk som under den andra halvan av 2010-talet vuxit fram i förorten Rinkeby i nordvästra Stockholm. 

Dödspatrullens medlemmar och "ledare"

Det finns ingen exakt siffra för hur många som ingår i Dödspatrullen i stort, men det kriminella nätverket, som inte ska ha några formella ledare, ska framförallt styras av fyra individer. Dessa fyra personer kallas för "de fyras gäng" inom polisen.

– Det rör sig om fyra-sex personer som bildade det här nya nätverket, har Gunnar Appelgren, kommisarie och gängexpert vid Stockholmspolisen, tidigare berättat för Nyheter24

Rinkeby. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har uppgifter om att de tar uppdrag att mörda andra för betalning. De tjänar pengar på det och lever det livet fullt ut. Vi misstänker att de är inblandade i ett flertal mord i regionen, förklarar Appelgren för SVT.

Hur många har Dödspatrullen mördat?

Dödspatrullen ligger bakom sju-åtta mord, enligt uppgifter till SVT från en person med insyn. 

Gängkriget mellan Dödspatrullen och Shottaz

Ett blodigt gängkrig, mellan Dödspatrullen och det rivaliserande gänget Shottaz, har pågått ända sedan sommaren 2015. Men faktum är att personerna i gängen från början kom från en och samma grupp av vänner.

– Den ena sidan av det här kompisgänget som är lite äldre genomförde en kupp mot Forex. Man får med sig två miljoner kronor, har journalisten Diamant Salihu sagt till TV4 och fortsatte vidare:

– Och så blir de som är lite yngre kränkta av det här för att de inte får vara med, och samma kväll skjuter man, enligt misstankarna, ihjäl en av de äldre killarna. Det här sätter igång den här våldsspiralen. 

Dödspatrullen och dubbelmordet i Danmark

I juli 2021 dömdes en av de mer ledande personerna i Dödspatrullen, en 23-årig man, samt fyra andra medlemmar ur grupperingen, för ett dubbelmord i Herlev utanför Köpenhamn i Danmark år 2019. 

Foto: Johan Nilsson/TT

23-åringen, och två av de andra, fick livstids fängelse, medan de resterande två, som var under 18 år vid morden, fick 20 års fängelse. 

De två unga män som sköts till döds hade, enligt dansk domstol, kopplingar till Shottaz.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!