Eva Melander (till vänster) spelar Stig Engströms (till höger) exfru.
Eva Melander (till vänster) spelar Stig Engströms (till höger) exfru. - Foto: Johan Paulin/Netflix och Dan Hansson/SvD/TT

Stig Engströms exfru kritisk mot Netflix-serien: "Helt absurt"

Netflix-serien "Den osannolike mördaren", där "Skandiamannen"pekas ut som Olof Palmes mördare, möter hård kritik – inte minst av Stig Engströms exfru som även hon porträtteras i flera avsnitt.


Det var i januari i år som sted stod klart att produktionsbolaget skulle spela in en tv-serie för Netflix om Palmemordet och Stig Engström, även känd som Skandiamannen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Men efter att "Den osannolika mördaren" hade premiär på streamingtjänsten den 5 november har kritiska röster höjts.

Handling i Netflix "Den osannolike mördaren"

Netflix-serien "Den osannolike mördaren" och dess handling har tagit inspiration från boken “Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson.

Handlingen går i stort ut på att presentera teorin om att Stig Engström låg bakom mordet på Olof Palme i februari 1986. I rollen som just Engström, som kallas Skandiamannen, hittar vi Robert Gustafsson

Stig Engströms exfru: "Ett personangrepp"

I samband med att Stig Engström pekas ut som mannen bakom Palmemordet dras också hans exfru, spelad av Eva Melander, in i det hela – något den verkliga exfrun vänder sig mot.

– Det är ju ett personangrepp mot mig. Att använda mitt namn. I en historia som är 36 år gammal. Det är ju absurt. Jag tycker i alla fall att de har gjort ett väldigt stort fel, säger Stig Engströms tidigare fru till SVT.

Stig Engström, även känd som Skandiamannen. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Skandiamannens tidigare fru kan se medskyldig ut

Det finns också scener där tittarna kan tolka det som om att Stig Engströms före detta fru skulle ha haft vetskap om mordet och makens delaktig i det. 

Detta har fått en annan person, dottern till vapensamlaren som enligt serien ska ha försett Skandiamannen med hans vapen, att reagera.

– Hans fru framställs som medskyldig i det här porträttet. I min värld, och jag hoppas i många andras, framstår det som helt absurt. Förutom att jag rent formellt kan tycka att det nästan är kriminellt att utpeka henne, säger hon till SVT.

Men enligt Netflix är man tydlig, vid varje avsnitt, att man inte gör anspråk på att serien skulle innehålla en lösning på fallet. 

Exfrun i förhör – försvarade Skandiamannen

Stig Engströms tidigare hustru har förhörts av polis tidigare, och har då försvarat sin make.

”Stig aldrig skulle kunna skjuta någon för han kunde inte ta död på en fluga. Han hade inte heller några kunskaper om skytte och hade missat om han hade försökt. Detta är hon helt 100 på”, sade hon i ett förhör som Expressen tagit del av.

Stig Engströms dödsorsak är okänd

Personen som alltjämt pekas ut som mördaren, Stig Engström, är död sedan över 20 år tillbaka. Han hittades avliden, vid 66 års ålder, den 21 juni år 2000 i sitt eget hem. Dödsorsaken är inte känd då polisen, enligt Expressen, klassat handlingar kring Skandiamannens död som hemliga. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!