Palmemordet blir tv-serie – Robert Gustafsson spelar Skandiamannen

- 08/01/2021, 20:25

35 år efter det chockerande mordet på Olof Palme håller nu produktionsbolaget FLX på att spela in en tv-serie om fallet som kommer sändas på Netflix till våren.

28 februari 1986 blev en historisk dag för Sverige. Det var nämligen då som den dåvarande statsministern Olof Palme mördades vid korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i centrala Stockholm.

Skandiamannen

Sedan dess har alla möjliga slags teorier diskuterats. Den som fick mest fäste var den om Stig Engström – mer känd som Skandiamannen. Engström ska ha varit känd för att hysa agg mot Palme och befann sig, enligt egen utsago, bakom paret Palme när skottet träffade statsministern och då försökt rädda honom.

Till en början valde polisen att inte lägga särskilt stor vikt vid Engström som den potentiella mördaren, eftersom att han "var irriterande och ljög mycket".

År 2000 avled Engström i sitt hem efter att ha överdoserat värktabletter. Sedan dess har fler teorier uppkommit – den ena konstigare än den andra. Vissa tror bland annat att statsministern mördades av ingen mindre än artisten Ted Gärdestad.

Sommaren 2020 gick polisen ut med att den mest troliga mördaren faktiskt var Engström.

Blir Netflix-serie

Nu, 35 år senare, blir Palmemordet en serie. Serien kommer släppas på Netflix till våren och vara baserad på Thomas Petterssons bok "Den osannolike mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme".

Det är FLX som står för produktionen av serien, med producenterna Fatima Varhos och Frida Asp i spetsen. De senaste dagarna har människor som rört sig kring det faktiska området där Palme mördades kunnat ta del av inspelningarna.

FLX har gjort om de närliggande skyltfönster för att passa in i tidseran. De har även uppmanat de som bor i närheten att inte ha julbelysningarna tända. Detta för att skapa en så autentisk miljö som det bara går.

”Vi är måna om att kunna uppnå autenticitet i bilderna och målet är att återskapa 1986 så gott det går med dagens gatubild. Mörka bakgrunder utan ljuskällor ger oss en större möjlighet att ta de där viktiga stegen tillbaka till ett svunnet 80-tal”, skriver FLX.

Robert Gustafsson spelar Skandiamannen

Det är ingen mindre än Robert Gustafsson, som även befann sig på samma biograf som Palme strax innan mordet, som spelar huvudrollen Stig Engström. Peter Viitanen kommer stå för rollen som Olof Palme.

Inget specifik datum för premiären är ännu satt. Enligt produktionsbolaget är det en hel del jobb kvar, samt att det krävs en del anpassningar i och med corona, rapporterar Expressen.

Kommer du titta på serien?