Åsa Waldau styrde Knutbyförsamlingen som "Kristi brud".
Åsa Waldau styrde Knutbyförsamlingen som "Kristi brud". - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Kristi brud idag: Så mycket pengar tjänar Åsa Waldau nu

Åsa Waldau, även känd som ”Kristi brud” i det så kallade Knutbydramat, fick guld och miljonbelopp av församlingsmedlemmarna. Idag lever hon ett liv i det dolda – med betydligt mindre pengar att röra sig med.


Det var Åsa Waldau, som påstod att hon var trolovad Jesus och därmed kallades ”Kristi brud”, som styrde den lilla församlingen i Knutby med järnhand.

Även efter det så kallade Knutbydramat, då Alexandra Fossmo, på uppmaning av hennes make Helge Fossmo, mördades av barnflickan Sara Svensson, bibehöll Waldau makten.

Kristi brud fick pengar och guld som gåvor

Faktum är att Åsa Waldau, enligt SVT:s "Uppdrag granskning: Knutby", fick otaliga gåvor från församlingsmedlemmar som sökte förlåtelse. Gåvorna bestod bland annat av guld och andra dyrbara föremål, men också av rena pengar. 

– När jag räknar på det har jag kommit fram till att det blivit runt 4,8 miljoner, säger den tidigare Knutby-pastorn Peter Gembäck i Uppdrag granskning-avsnittet

Peter Gembäck som tidigare var pastor i församlingen i Knutby. Foto: Janerik Henriksson/TT

Åsa Waldaus lön vid tiden för Knutbymordet

Men utöver gåvorna hade Kristi brud en inkomst som stadigt gick uppåt under åren fram till systern Alexandra Fossmos död. 

Mer specifikt dubblerade Waldau, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, sin inkomst mellan åren 2001 och 2004:

  • Fastställd förvärvsinkomst 2001: 144 700 kronor 
  • Fastställd förvärvsinkomst 2002: 194 400 kronor 
  • Fastställd förvärvsinkomst 2003: 300 800 kronor 
  • Fastställd förvärvsinkomst 2004: 300 200 kronor
Alexandra Fossmo, som var Åsa Waldaus lillasyster, mördades i Knutby. Foto: Passregistret

Efter mordet på systern 2004 tog Waldau över ledarrollen i Knutbyförsamlingen, där hon varit pastor sedan 1993. Året därpå startade och drev hon Gränsta Spa i Knutby, och släppte dessutom albumet ”Mitt hjärta”.

Kristi brud i dag – pengarna, namnbytet och flytten

Under åren efter Knutbymordet dalade emellertid Åsa Waldaus inkomst med tiotusentals kronor, och 2008, strax innan hon lämnade sin roll som pastor och officiell ledare i församlingen, hade hon en årslön på 246 600 kronor. 

Waldau var dock, fram till 2016, fortsatt en del av församlingen som lades ner 2018. Två år senare, i mars 2020, dömdes hon för åtta fall av misshandel mot församlingsmedlemmar. 

Åsa Waldau har bytt efternamn. Foto: Janerik Henriksson/TT

I dag lever ”Kristi brud”, som numera bytt efternamn, ett liv i det dolda på en mindre ort i Mellansverige, och dagarna med guld och pengagåvor tycks vara ett minne blott. Hennes fastställda förvärvsinkomst för 2020 landade dessutom på 0 kronor, precis som året dessförinnan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.