Lastbil polis
Lastbilschaufför hävdar att polis tvingade honom klä av sig naken. - Foto: Pexels & Johan Nilsson/TT.

Polis tvingade lastbilschaufför klä av sig naken

Två lastbilschaufförer vittnar om förnedrande kroppsvisitering av polis vid en rutinkontroll. Den ena mannen hävdar att han tvingades klä av sig naken och att polisen "lyste med lampa i rumpan" för att söka efter ett extra förarkort.


Den 30 augusti i år kom en anmälan in till Justitieombudsmannen (JO) efter att två lastbilschaufförer vittnat om en kränkande poliskontroll

Polisen ska ha stannat förarna i Norrbotten och frågat om de hade extra förarkort. 

Den ena lastbilschauffören skriver till JO att han svarade att han inte hade något extra förarkort och då blev kroppsvisiterad. 

– Sedan fick jag följa med till deras buss och dom sa att jag fuskade med andra förarkort. Efter massa hot fick jag gå tillbaka till lastbilen och då har dom varit inne i hytten och vänt upp och ner på allt. Dom sa flera gånger att dom ska stanna mig och mina kollegor så fort dom ser oss, skriver han till JO enligt SVT. 

Tvingades klä av sig naken 

Efter att den första lastbilschauffören genomgått kontrollen fick han köra vidare. Därefter skulle hans kollega kontrolleras. 

– Fast jag nekade att jag hade ett extra förarkort på mig tvingade de mig att klä av mig naken och lyste med en lampa i rumpan, skriver han till JO.

Föraren beskriver händelseförloppet som ”värre än att köra i gamla Östtyskland”, enligt SVT. 

JO-utredning inledd

Nu uppmanar JO Polismyndigheten att yttra sig och redogöra för kontrollen som utfördes, rapporterar SVT. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!