Martina Kveldstad mördade sin mamma och en väninna.
Martina Kveldstad mördade sin mamma och en väninna. - Foto: Polisen/Fredrik Sandberg/SCANPIX/TT

Martina Kveldstad mördade sin mamma – så ser hennes liv ut i fängelset

Martina Kveldstad sitter inlåst sedan 2010 efter att ha strypt sin mamma och en kompis. Dubbelmördarens tid på anstalt har kantats av varningar och hon blev nyligen nekad tidsbestämt straff.
Så här har hennes tolv år i fängelse varit.


Martina Kveldstad sitter inlåst på livstid för mord på sin mamma och kompis i Värnamo sedan den 14 oktober 2010. Hon ströp sin 53-åriga väninnna med en elkabel och hängde sedan upp henne i duschen så att det skulle se ut som självmord. 

Några månader senare kvävde hon sin mamma genom att trä två platspåsar över hennes huvud. Mamman hittades fastbunden på toaletten med ett hundkoppel runt halsen. Även här försökte Kveldstad få mordet att se ut som självmord.

Martina Kveldstad: "Mamma bad för sitt liv"

Till en början förnekade dubbelmördaren att hon begått brotten, men efter att ha börjat gå i terapi erkände hon allt 2013, enligt ett utlåtande från Kriminalvården.

Martina Kveldstad har berättat om mordet på sin mamma i podden "Bakom galler".

– Hon bad för sitt liv och sa snälla, jag ska inte berätta för någon. Och de orden hör jag om och om igen. Men just i det läget var jag ostoppbar. Jag hade redan bestämt mig, jag skulle slutföra det jag hade påbörjat.

44-åringen förklarade morden med att hon var missbrukare och gjorde vad som helst för att komma över droger.

Kvinnoanstalten Hinseberg. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/TT

Så lever Martina Kveldstad i fängelset 

Till en början avtjänade Martina Kveldstad sitt straff på Hinseberg, men omplacerades i augusti 2015 till Ystad. Sedan november 2017 är hon åter tillbaka Hinsan. 

Hennes tid i fängelse har kantats av incidenter och enligt ett utlåtande från Kriminalvården har hon fått 46 varningar. 44-åringen har vid flera tillfällen testat positivt för bland annat det smärtstillande medlet Tramadol och benzodiazepiner, och senast i april 2020 vägrade hon lämna urinprov.

Dubbelmördaren har även varnats upprepade gånger för att ha uppträtt aggressivt och utåtagerande, bland annat spottade hon en intagen i ansiktet 2019. 

Martina Kveldstad. Foto: Polisen

Nekades tidsbestämt straff

Martina Kveldstad hade ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. I förhör med tingsrätten inför beslutet sa 44-åringen att hon "tänker på sin mor varje dag och minns henne, och att hon försöker bevara de goda minnena av henne".

I sina ansökan hade dubbelmördaren uppgett att hon vill jobba med människor när hon blir frisläppt, men den 22 oktober i år fick hon avslag på sin begäran av Örebro tingsrätt.

I ett utlåtande från Rättsmedicinalverket från 21 april 2020 bedömdes risken att Kveldstad skulle återfalla i brottslighet som hög, även om hon den "senaste tiden visat en förbättrad skötsamhet":

"Kombination av ett instabilt fungerande, substansbruksberoende och bristande insikt i sin problematik utgör riskfaktorer för att hon återigen skulle hamna i en livssituation där hon agerarut i kraftigt våld."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.