Hur laddar man ner sitt covidpass?
Hur laddar man ner sitt covidpass? - Foto: Johan Nilsson/TT och Johan Jeppsson/TT

Så får du ditt covidbevis – och det händer om du saknar ett

Regeringen vill införa så kallade covidpass på inomhusevenemang med över 100 deltagare från och med den 1 december. Men hur får man tag på covidbeviset, som styrker att man är fullvaccinerad? Nyheter24 reder ut hur du gör.


Från och med den 1 december 2021 kommer så kallade covidpass, även kallade covidbevis, sannolikt att börja användas vid evenemang och sammankomster inomhus med över 100 deltagare. Läs mer om regeringens besked här.

Vad händer om man saknar covidpass?

Det är arrangören av inomhusevenemanget som väljer huruvida covidbevis krävs eller ej. 

Vid de fall då arrangören kräver covidpass kan de som inte kan uppvisa ett sådant pass, som alltså påvisar att man är fullvaccinerad, inte släppas in och delta vid evenemanget. 

Vid de sammankomster där arrangören inte kräver covidpass måste samtliga deltagare, oavsett om man innehar ett vaccinationsbevis eller ej, följa särskilda restriktioner.

Det är ännu inte helt fastställt vilka restriktioner som då ska gälla, men enligt Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, kan regler om antalet personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap införas.

Måste barn ha covidpass?

Nej, vaccinationsbevisen ska användas för personer över 18 år.

Hur får man tag i sitt covidbevis?

Men hur får man då tillgång till sitt covidbevis? Det är enkelt. Den som vill ladda ner ett covidpass kan gå in på covidbevis.se för att, med e-legitimation i form av exempelvis bank-id, ladda ner passet. Så gör du:

  • Tryck på "Hämta vaccinationsbevis".
  • Logga in med e-legitimationen.
  • Spara ditt covidpass i mobiltelefonen, på datorn eller skriv ut det.

Covidpass utan e-legitimation – så gör du

De som saknar e-legitimation hänvisas till E-hälsomyndighetens sajt där covidbevis kan beställas genom en blankett. 

Vilka uppgifter ingår i vaccinationsbeviset?

I covidpasset finns personuppgifter, information om vilket vaccin du tagit, samt datum för vaccinering. Passet verifieras med hjälp av en QR-kod som också ingår.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.