Black Friday fejkrea
Så undviker du att bli lurad under Black Friday. - Foto: Amir Nabizadeh/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Experten: Så undviker du att bli lurad under Black Friday

I år är det vanligare än någonsin med fejkreor under Black Friday och Black Week. PriceRunner har tagit reda på vilka varor som har flest falska deals och har även tips för hur du undviker att bli lurad.


Tidigare i veckan rapporterade Nyheter24 om att PriceRunners vd Mikael Lindahl berättar för DI TV att så kallade "fejkreor" har ökat sedan förra året. 

– Det innebär helt enkelt att E-handlarna höjer priserna under hösten, efter sommaren. De höjer 15 procent och då kan man utan problem sänka 15-20 procent så ser det där väldigt bra ut utan att man har gjort något, förklarade han då. 

PriceRunner har nu tittat närmare på vilka varor som i högst utsträckning har falska deals. I en intervju med Nyheter24 berättar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner, mer om detta. 

Produkter med flest falska deals idag

Galli berättar att det skiljer sig väldigt mycket från dag till dag, men att just nu ser man några specifika produkter som sticker ut när det kommer till falska deals.

  • Cykeldelar
  • VR
  • Elcyklar
  • Skovård och tillbehör
  • Bildskärmar

– Det vi kategoriserar som falsk rea är när man först har dragit upp priset med minst 10 procent och sedan dragit ner priset med minst fem procent, så alla reor är ju faktiskt inte ens reor, säger hon.

Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Detta bör du tänka på för att undvika att bli lurad

Galli och PriceRunner har tre viktiga tips som du kan ta med dig om du vill undvika att råka ut för falska deals. 

  • Kolla prishistoriken. 

– Om du kan, kolla hur det såg ut i somras eller förra Black Friday. Kolla verkligen långt bak. För ibland ser man att något låg på samma pris under sommaren, och ibland upptäcker man att en produkt till och med har varit ännu billigare tidigare, förklarar Galli. 

  • Dubbelkolla vad du köper – se till att du får upp den modell du faktiskt vill ha. 
  • Skriv en lista – sätt en prisbevakning på prylar du vill ha. 

Var kan konsumenter göra störst kap just nu?  

– Just idag ser vi att vid mobiltillbehör ligger rean i snitt på 38-39 procent, vilket är riktigt mycket, berättar Galli. 

Några andra kategorier med bra rea just nu är studio, ljussättning, spishällar, Playstation-4 spel, träningskläder och projektorer. 

– Sånt som du byter ut mindre frekvent, till exempel en tv eller hörlurar, som du kan tänka dig köpa förra årets modell av, titta efter det för det kan man ofta hitta för väldigt bra pris under sådana här reaperioder, förklarar Galli. 

Träningskläder och hörlurar går att hitta för billigare pris under Black Week. Bildkälla: Pexels.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!