Spårvagnsentusiasten Carl Henrik Linder blev viral som 13-åring.
Spårvagnsentusiasten Carl Henrik Linder blev viral som 13-åring. - Foto: Privat och Skärmavbild/Youtube/Eric Thyrell

Carl Henrik blev viral i spårvagnsklippet som 13-åring: "Blir igenkänd"

Carl Henrik Linder slog igenom med dunder och brak som Sveriges kanske största, och definitivt yngsta, spårvagnsentusiast i ett viralt videoklipp på Youtube år 2010. Men hur gick det egentligen till, och vad gör han idag? Nyheter24 frågade honom.


Året var 2010 när Carl Henrik Linder, då 13 år gammal, plötsligt blev viral i samband med att Spårväg City invigdes i Stockholm.

I ett videoklipp, som numera har över 1,2 miljoner visningar på Youtube, berättar nämligen pojken om hur han är en riktig spårvagnsentusiast – och delar med sig av minst sagt ingående information om spårvagnar.

Carl Henrik Linder om Youtube-klippet: "Så viralt"

I dag är Carl Henrik 25 år gammal, och berättar för Nyheter24 att han aldrig kunde ha anat vilket genomslag videoklippet fick.

– Syftet var egentligen bara att visa klippet på storskärmarna under invigningsceremonin. Men produktionsbolaget som var anlitat av SL tyckte att klippet var värt att publiceras på Youtube, säger han och fortsätter:

Bildkälla: Skärmavbild/Youtube/Eric Thyrell

– Inte visste jag på förhand att klippet sedan skulle bli så viralt. 

Det gör spårvagns-Carl Henrik idag

Men vad hände då efter att videoklippet blev viralt? Jo, numera är Carl Henrik i de avslutande delarna av sin högskoleutbildning. Inte helt oväntat studerar han kulturgeografi – med inriktning mot bland annat trafik och stadsplanering.

– Den här terminen är jag på praktik hos en konsultbyrå i Berlin som planerar kollektivtrafik till trafikbolag i hela världen. I framtiden vill jag jobba mer med kollektivtrafikplanering och management i Tyskland eller Sverige, säger han.

Foto: Duygu Getiren/TT

Men utöver detta är Carl Henrik också politiskt aktiv.

– Jag ställer även upp i regionvalet i Stockholm för Moderaterna, där jag går till val på fler spårvägslinjer i Stockholm.

Carl Henrik efter videon: "Blir igenkänd"

Vid sidan om sin utbildning har Carl Henrik förverkligat sin dröm: han kör själv spårvagn.

– Spårvagnskörning av de gamla vagnarna på Djurgårdslinjen är min fritidssysselsättning och på Djurgårdslinjen har jag många vänner med det gemensamma intresset spårvagnar och kollektivtrafik, berättar han och fortsätter:

Carl Henrik Linder kör spårvagn på fritiden. Foto: Privat

– Det är inte bara när personer ser mig i spårvagnsuniform som jag kan bli igenkänd som "Spårvagns-Carl Henrik från Youtube". Även på utbildningar och fester händer det att någon känner igen mig.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du Carl Henrik och det virala klippet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.