Söndag 5 Dec
Stockholm

Dement dödförklarades av läkare – miste plats på boende

En dement kvinna dödförklarades av en läkare i Lund.
En dement kvinna dödförklarades av en läkare i Lund. Foto: Anders Wiklund/TT och Claudio Bresciani/TT

En dement kvinna, som bodde på ett särskilt boende i Lund, blev av misstag dödförklarad av sin läkare – något hennes anhöriga fick reda på genom ett dödsbesked per post. Nu menar Ivo att läkaren brustit vad gäller kravet på noggrannhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i mitten av januari i år som en läkare på en vårdcentral i Lund dödförklarade en dement kvinna. 

Läkaren hade vid tillfället, enligt egen utsago, två system framför sig på datorskärmen, däribland Skatteverkets program – där hon då ska ha råkat ange att den dementa kvinnan dött. 

Anhöriga fick dödsbesked per post

Inte förrän tre dagar senare upptäckte läkaren ifråga sitt misstag, men hon informerade aldrig kvinnans anhöriga om vad som hänt.

Istället fick kvinnans familj ett brev från Skatteverket innehållandes dödsbeskedet. 

"Det har då gått 7 dagar sedan NN dödförklarades och ingen har pratat med oss. Är det så här det ska gå till?”, skriver kvinnans dotter i en Ivo-anmälan som Nyheter24 tagit del av.

Förlorade rätt till medicin och boende

I anmälan till Ivo uppger dottern vidare att dödsförklaringen haft "allvarliga juridiska, ekonomiska och praktiska konsekvenser" för kvinnan. Exempelvis ska kvinnan mist sitt bank-ID, sin rätt till medicin och dessutom vårdplatsen på boendet. 

Kvinnans demens gör, enligt dottern, att hon är i en mycket sårbar situation – vilken förvärrats genom läkarens misstag.

”Den felaktiga dödsattesten som läkaren valde att inte på något sätt kommunicera med oss, gjorde inte hennes situation bättre. Vi kommer resten av NN liv att ha konsekvenser av detta”, skriver dottern i anmälan.

Ivo pekar på brist hos läkaren

Kvinnans familj uppger i sin anmälan att man inte fått någon förklaring av läkaren ifråga, och att många av problemen som uppstått hade kunnat undvikas om hon kommunicerat med dem från början.

Enligt Ivo har läkaren brustit vad gäller kravet på noggrannhet och omsorg "eftersom dödsbeviset utfärdades för en levande patient". 

Anmälan har delats med läkaren, som valt att inte lämna några synpunkter i ärendet. 

IVO
Kommentera
Kopiera länk
Dela