Allt fler fullvaccinerade vårdas på iva för covid-19 runtom i landet.
Allt fler fullvaccinerade vårdas på iva för covid-19 runtom i landet. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Staffan Löwstedt/SvD/TT

Allt fler fullvaccinerade på iva: "Vaccineffekten släpper"

En allt större andel av fullvaccinerade individer vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19.
– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.


En allt större andel av de patienter som vårdas på Sveriges intensivvårdsavdelningar för covid-19 har, enligt DN, fått två doser vaccin och är därmed fullvaccinerade.

Anders Tegnell: "Vaccineffekten börjar släppa"

Enligt folkhälsomyndigheten kan den stigande andelen fullvaccinerade på iva indikera att det skydd som vaccinet ska ge börjar avta.

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

Under en månads tid, mellan september och oktober, ökade andelen fullvaccinerade covidpatienter på iva från 23 procent till 31 procent.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.