Tisdag 30 Nov
Stockholm

Cancersjuk patient nekades plats på iva – dog på toaletten

En patient nekades plats på iva och avled senare på sjukhusets toalett.
En patient nekades plats på iva och avled senare på sjukhusets toalett. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Wille Ihse/TT

En patient med cancer, som ska ha haft andningsproblem, nekades plats på intensivvårdsavdelningen på Skaraborgs sjukhus på grund av den pågående pandemin. Senare hittades patienten avliden på toaletten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i början av januari i år som en patient, som inte hade covid-19, sökte sig till Skaraborgs sjukhus på grund av akuta andningssvårigheter.

På grund av det höga trycket på intensivvårdsavdelningen under coronapandemin nekades personen plats på avdelningen, och skickades istället till medicinavdelningen i Lidköping.

Vårdpersonalen: "Prioriterades inte"

Men därifrån flyttades patienten ännu en gång – då till lungmedicinska avdelningen i Skövde, trots att vårdpersonalens protester.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

”De bedömde att de inte hade resurser för att vårda ytterligare en patient med HFNC (high flow nasal cannula, reds. anm.) som var så svårt sjuk”, står i en lex Maria-anmälan som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) tagit emot och som Nyheter24 tagit del av.

"De uppfattade att patienten var i behov av högre vårdnivå och var prioriterad för iva-vård men ändå inte prioriterades."

Patienten hittades avliden på toaletten

Patienten var inlagd på lungmedicinska avdelningen i ungefär elva dygn innan hen hittades avliden, efter ett obevittnat hjärtstopp, på toalettstolen.

Obduktionen visade senare att patienten haft en tumör och att hen bedöms ha haft cancer, vilket vårdpersonalen inte kände till.

Foto: Wille Ihse/TT

Sjukhuset uppger, efter en analys av händelsen, att flera orsaker ligger bakom dödsfallet.

"Främsta bakomliggande orsaken till händelsen var att det på sjukhuset saknades resurser för vård avsvårt andningssviktande patienter vid det aktuella tillfället", skriver sjukhuset i dokument som skickats till Ivo.

Även brist på rutiner och kommunikationsbrister pekas ut som bakomliggande orsaker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela