Lördag 29 Jan
Stockholm

Polisen har beslagtagit mobil i samband med Einár-utredningen

Mobil beslagtagen i Einár-utredningen.
Mobil beslagtagen i Einár-utredningen. Foto: Jessica Gow/TT & Pexels.

Polisen har beslagtagit en mobiltelefon som tillhörde en av personerna som befann sig med rapparen Einár kvällen han blev mördad. Mannen ber att få tillbaka mobilen och vägrar låsa upp den.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan rapparen Nils "Einár" Grönberg mördades kvällen den 21 oktober har polisen arbetat hårt för att hitta mördaren. 

När Einár blev mördad ska han ha varit med två andra rappare i ett cykelförråd i Hammarby Sjöstad. När de kom ut ur förrådet mötte de mördarna och Einár träffades med två skott efter att ha försökt fly. 

Enligt åklagaren Marina Chirakova som är förundersökningsledare utsattes en av rapparna för mordförsök

Mobiltelefon kan ha betydelse i mordutredningen  

I mitten av november ska polisen ha beslagtagit en av rapparnas mobiltelefon. Han ska då ha vägrat låsa upp mobilen för polisen. 

Nu vill rapparen, med hjälp av sin advokat Naz Zihaoui, få tillbaka den beslagtagna mobilen och har vänt sig till Stockholms tingsrätt. 

Tingsrätten har beslutat att polis och åklagare har rätt att ha kvar beslaget av mobiltelefonen då den "skäligen antas ha betydelse i mordutredningen", rapporterar Expressen

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela