Tidaholmsanstalten
Fångar på Tidaholmsanstalten protesterar mot maten som serveras. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Mikael Ljungström/TT.

Fångarna på Tidaholmsanstalten vägrar äta: "Maten inte tillräckligt god"

På Anstalten Tidaholm matstrejkar nu flera fångar då de anser att maten som erbjuds inte är tillräckligt god. På anstalten har bland annat mördare som Anders Eklund och Tishko Ahmed placerats.


Anstalten Tidaholm är en av sju klass 1-anstalter i Sverige, vilket är den högsta säkerhetsklassen för slutna anstalter. Där placeras dömda brottslingar som Kriminalvården förknippar med hög risk för rymning eller fritagning.

På anstalten Tidaholm satt bland annat dubbelmördaren Anders Eklund som mördade tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, fram till sommaren 2020 då han flyttades till Salbergaanstalten.

Någon som fortfarande är placerad på Tidaholmsanstalten är Tishko Ahmed som mördade Wilma Andersson 2019. 

I måndags sjukanmälde sig ett stort antal intagna på anstalten, istället för att dyka upp till sin anvisade sysselsättning. Det handlar, enligt kriminalvårdschef Magnus Östlund, om en protestaktion. 

– Och det vi än så länge har identifierat är att det till stora delar handlar om mathållningen på olika sätt, säger han till Dagens Nyheter.

Anders Eklund mördade 10-åriga Engla Höglund 2008. Bildkälla: Polisen/TT.

Maten anses inte tillräckligt god

Anledningen till protesten ska vara att maten på anstalten inte anses som tillräcklig, eller tillräckligt god. Dessutom har utbudet i anstaltens kiosk kraftigt begränsats sedan ett centralt beslut i våras.

– Det fanns förut ett lokalt avtal med en kioskhandlare på orten och då hade vi ett ganska generöst utbud som innefattade till exempel frukt och grönsaker och lite annat som ändå gick att tillaga. När Kriminalvården gick över till en central kioskupphandling så fick alla samma sortiment och handla på samma ställe. Så har man gjort kraftiga begränsningar i utbudet så nu finns det inga livsmedel överhuvudtaget, säger Östlund till tidningen. 

Kriminalvårdschefen anser dock att maten på anstalten uppfyller de viktigaste kriterierna – exempelvis att den är väl tillagad, att portioner är tillräckligt och att maten är näringsriktig.

Arbetsvägran påverkar kunderna

Ungefär 70 av de intagna på Tidaholm arbetar dagligen i anstaltens olika verkstäder. När ett stort antal av dessa arbetsvägrar påverkas också produktionen, förklarar Östlund för Dagens Nyheter.

– Och det är klart att om det pågår en lång tid så kan det i förlängningen också påverka våra kunder, säger han. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!