Ett år har gått sedan den då 17 år gamla Mattias Borg försvann utanför Ljungby.
Ett år har gått sedan den då 17 år gamla Mattias Borg försvann utanför Ljungby. - Foto: Privat

Mattias, 17, försvann för ett år sedan – det här har hänt

Ett år har gått sedan Mattias Borg, då 17 år gammal, försvann efter en hemmafest utanför småländska Ljungby. Trots flera sökinsatser har pojken ännu inte kunnat hittats. Nyheter24 reder ut hur sökandet sett ut.


Det var under natten mot lördagen den 5 december 2020 som den då 17 år gamla Mattias Borg, tillsammans med sin tvillingbror och några vänner, var på en mindre hemmafest i utkanten av Ljungby i Småland.

Men sedan den natten, för ett år sedan, har ingen sett eller hört från pojken. 

– Hans tvillingbror kom hem men inte han, har Mattias mamma Erika Borg tidigare sagt till Nyheter24.

Mattias Borg lämnade festen: "Sprang barfota"

Vid 00.30-tiden lämnade Mattias Borg plötsligt festen, helt ensam och utan vare sig skor, jacka eller mobiltelefon. 

 – Av någon anledning sprang han barfota från platsen, berättade Erika Borg för Nyheter24 efter försvinnandet och fortsatte vidare:

Mattias Borg. Foto: Privat

– Han sa att han letade efter en av tjejerna. Det har också hörts rop på hjälp i det området.

Efter detta ska Mattias ha knackat på flera hus i området, innan han sprang iväg på en gångväg. 

Förundersökning om människorov inleddes

Efter omfattande sökinsatser, där både polis och frivilligorganisationen Missing People deltog, inledde polisen till slut en förundersökning om misstänkt människorov den 9 december.

Anledningen ska ha varit att man mottagit en ny uppgift i ärendet.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är uppgifter vi fått till oss och som vi behöver kontrollera. De går ut på att den eftersökte inte skulle ha försvunnit på frivillig väg, sade Roger Olsson, områdeschef hos lokalpolisen i Ljungby, till Expressen vid tidpunkten.

Man uppgav samtidigt att man inte hade någon misstänkt i fallet.

Teorin: Mattias Borg kan ha hamnat i Lagan

Polisen började, bara kort efter Mattias Borgs försvinnande, utreda huruvida pojken på något sätt kunde ha ramlat i Lagan – en å som rinner i närheten av platsen där han senast sågs.

I slutet av januari 2021, när polisen redan genomfört flera sök i ån, kallade man in en dansk professor som tidigare varit med i arbetet för att hitta kvarlevorna efter journalisten Kim Wall i Östersjön. 

Sjöpolisen i Lagan. Foto: Johan Nilsson/TT

Även sjöpolisen från Stockholm kallades in i januari.

– De kommer ha båt och utrustning med sig som gör att de kan undersöka botten, sade kommunpolisen Hans Sjöberg till SVT då.

Flera genomförda dykningar – utan resultat

Flera dykningar genomfördes i Lagan i januari och februari, vid en och samma plats där specialhundar markerat – men utan framgång.

– Vi hade stora förhoppningar om ett genombrott, men man ska bära med sig att det är ett svårgenomfört område, med stora stammar och mycket skräp, sade Robert Loeffel, presschef polisen region syd, till Nyheter24 vid tiden.

Sökinsats vid ån Lagan. Foto: Johan Nilsson/TT

Den 4 mars 2021 beslutade polisen att tillfälligt pausa sökandet efter Mattias i väntan på bättre väderförhållanden.

Strumpa som tillhört Mattias Borg hittades

I slutet av april 2021 berättar Mattias Borgs mamma att man, strax innan julen 2020, hittat en strumpa längs med en grusväg i Replösaområdet i Ljungby – som polisen valde att inte skicka för analys. 

Erika Borg tog saken i egna händer och skickade strumpan på analys vid Uppsala universitet. Resultatet visade att strumpan tillhört hennes försvunne son.

Strumpan som hittades på en grusväg i Ljungby. Foto: Privat

– Det gör ont i mig för nu förstår jag att mitt barn har sprungit där och haft ont. Det är långt in i skogen och det är väldigt mörkt, sade hon då till Smålänningen och fortsatte:

– Att han har sprungit där på grusvägen utan skor tyder på att han har känt sig jagad. Jag känner hans smärta och hur han lider.

Mamman riktade i augusti 2021 skarp kritik mot förundersökningsledaren för att de inte skickat strumpan för analys. Polisen hävdade dock tidigt att resultatet inte hade påverkat utredningen. Läs mer om det här.

Hundar fortsatte markera vid Lagan

Polisens sökande återupptogs i slutet av maj 2021. Två hundar markerade då ännu en gång vid en och samma plats vid Lagan.

– Det stärker vår tro att det området i Lagan är där han kan tänkas finnas, sade Robert Loeffel vid polisen till Nyheter24 då.

¿¿´Foto: Johan Nilsson/TT

Några dagar senare kunde en privatperson, som sökte efter Mattias Borg med drönare vid Lagan, se ett föremål i ån.

– Det rör sig troligtvis inte om en kropp, så här vad man kan se. Men det är tillräckligt intressant för att vi ska undersöka det vidare, sade Loeffel till Nyheter24 efter tipset.

Polisen genomförde då nya dykningar, men utan att göra några fynd som kunde leda utredningen framåt.

Många frivilliga har sökt efter Mattias Borg

Otaliga privatpersoner har varit med och sökt efter Mattias Borg sedan han försvann den 5 december 2020. 

Bland dem finns de två fritidsdykarna Henric Sandqvist och Tobias Nordgren som i slutet av augusti hade genomfört tio dyk, i totalt 70-80 timmar, i Lagan.

– Vi vill att familjens ska få ett avslut, genom att det hittas något på land eller i vattnet. Vi vill bara att de ska känna att nu är han hittad, har Sandqvist tidigare sagt till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!