Sara Svensson dömdes för mord och mordförsök i Knutby 2004.
Sara Svensson dömdes för mord och mordförsök i Knutby 2004. - Foto: Skärmavbild/HBO och Jonas Ekströmer/TT

Barnflickan i Knutby: Pengarna, livet idag och orden om mordet

År 2004 dömdes Sara Svensson för mord och mordförsök i det uppmärksammade Knutbydramat. Nyheter24 reder ut vad som hände därefter: straffet, frigivningen, utbildningen och livet idag.


Det var i januari 2004 som det lilla samhället Knutby, och byns församling, skakades av ett morddrama. Den 23-åriga Alexandra Fossmo sköts ihjäl i sömnen, medan hennes granne Daniel Linde skottskadades svårt. 

Senare samma år dömdes barnflickan Sara Svensson, då 26 år gammal, för mord och mordförsök. 

Barnflickan Sara Svensson anländer till rättegången efter Knutbymordet. Foto: Bertil Ericson/TT

Även Knutby-pastorn, tillika Alexandras make, Helge Fossmo dömdes till anstiftan till mord och mordförsök för att ha förmått barnflickan att begå brotten. Läs mer om Helge Fossmos fruar och barn här.

Nyheter24 reder ut allt om Sara Svensson: straffet, diagnosen, de egna orden om mordet och livet i frihet.

Sara Svenssons straff efter mordet i Knutby

Sara Svensson dömdes i hovrätten till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta eftersom man bedömde att hon inte var vid sina sinnes fulla bruk. 

"Hon lider av en psykisk störning av sådan art och grad att den utgör en allvarlig psykisk störning i brottsbalkens mening", skrev man i domen, enligt Aftonbladet.

Sara Svenssons "diagnos"

Mer specifikt konstaterade man, enligt SVT, i den rättspsykiatriska undersökningen att Sara Svensson led av "en ospecificerad psykisk störning med religiöst färgade övertygelser av psykotisk valör”. 

När släpptes Knutby-barnflickan Sara Svensson?

Sara Svensson vårdades på den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena och fick under sin tid där flera permissioner. Den psykiatriska vården övergick från sluten till öppen under våren 2010. 

Pastorsvillan i Knutby där mordet på Alexandra Fossmo begicks. Foto: Maja Suslin/TT

"Sara Svensson är i behov av fortsatt tvångsvård. Med hänsyn till Sara Svenssons psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt är det emellertid inte längre påkallat att hon är intagen på en sjukvårdsinrättning", skrev man då i beslutet från Linköpings förvaltningsrätt som Nyheter24 tagit del av. 

Lite mer än ett år senare, i december 2011, blev barnflickan frisläppt.

Så lever Sara Svensson idag – efter Knutbymordet

Sedan Sara Svensson blev fri har hon endast gjort ett fåtal uttalanden om hur hennes liv ser ut idag 

– Hon har ett arbete, hon har bostad, och hon har goda kristna vänner. Utifrån omständigheterna har hon det riktigt bra, sade en själavårdare som framförde en hälsning från Svensson till tidningen Dagen år 2014.

Men under 2020 släpptes HBO-dokumentären "Knutby: I blind tro" och den tidigare barnflickan berättade då om tiden efter mordet.

Sara Svensson som ung. Foto: Passregistret/TT

– För mig har det varit mycket smärtsamt och jobbigt att bearbeta det som varit och skulden över brotten, sade hon och fortsatte:

– Det kommer alltid finnas med mig som en stor tung sorg.

Hon betonade att hon med hjälp av "fina människor" lyckats bygga upp ett nytt liv.

Så mycket pengar tjänar Sara Svensson nu

Efter frigivningen gick Sara Svensson en textilutbildning vid Vadstena folkhögskola. Vad hon arbetar med idag är dock fortsatt oklart.

Hon hade dock, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst som landade på 258 000 kronor under 2020.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.