Tisdag 30 Nov
Stockholm

Knutbypastorn Helge Fossmo: Allt om barnen och fruarna

Helge Fossmo har varit gift tre gånger och har tre barn.
Helge Fossmo har varit gift tre gånger och har tre barn. Foto: Foto: Passregistret/TT

Året var 2004 när Helge Fossmo, numera Iversen, dömdes till livstids fängelse efter det uppmärksammade Knutbydramat. Men hur såg egentligen Knutbypastorns äktenskap ut, vilka var hans fruar och vad hände med hans barn?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Natten till den 10 januari 2004 skakades det lilla samhället Gränsta, strax utanför uppländska Knutby, av mordet på 23-åriga Alexandra Fossmo och mordförsöket på hennes granne David Linde. 

Det visade sig snart, i vad som skulle bli ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall, att den då 26-åriga barnflickan Sara Svensson begått de kallblodiga dåden – på inrådan av Alexandras make tillika Knutbyförsamlingens pastor Helge Fossmo, numera Iversen.

Barnflickan Sara Svensson. Foto: TT

Men vilka var egentligen Fossmos fruar innan, under och efter Knutbydramat, och vad hände med hans barn?

Helge Fossmos första fru: Heléne Fossmo

Redan när Helge Fossmo var 17 år gammal träffade han Heléne Johansson. Bara några år senare, 1994, gifte sig paret mot Helénes föräldrars vilja och hon blev då Heléne Fossmo. 

Paret bodde till en början i Kristinehamn, men flyttade år 1997 till Knutby i Uppsala län. Väl där drogs Helge djupt in i byns församling, blev pastor och Åsa ”Kristi brud” Waldaus högra hand. 

Heléne Fossmo var Helge Fossmos första fru. Foto: Körkortsregistret/TT

Heléne å sin sida var mer tveksam till hur församlingsmedlemmarna behandlade varandra, och inte minst den nära relation som hennes make hade till Kristi brud. 

Den 18 december 1999, bara månader efter att paret fått sitt tredje barn, hittades Heléne död i badkaret i bostaden i Knutby. En rättsmedicinsk undersökning visade att hon hade en omfattande skallfraktur och det hela förklarades först som att hon, genom en olycka, slagit huvudet i kranen och kvävts av blödningar.

Pastorsvillan i Gränsta i Knutby.

Senare åtalades dock Helge misstänkt för att mördat Heléne – något han friades för 2004.

Läs mer om hatbrevet som Helge Fossmo skickade till Helénes föräldrar här.

Helge Fossmos andra fru: Alexandra Fossmo

Inte ens ett år hade passerat sedan Heléne Fossmos död innan Helge Fossmo gifte sig igen den 25 november år 2000. Denna gång med Alexandra Wikström, som då blev Alexandra Fossmo, och som var lillasyster till självaste Kristi brud.

Alexandra Fossmo var Helge Fossmos andra fru. Foto: Passregistret/TT

Faktum är att Alexandra, redan dagen efter det att Heléne hittades död, bröt sin förlovning med en annan församlingsmedlem för att viga sitt liv åt Helge och hans tre barn. 

Men bara ett halvår senare, i juni 2001, flyttade barnflickan Sara Svensson in i parets hem och inledde en sexuell relation med Helge – för att bli av demoner som hon trodde att hon hade. 

Tre år senare, den 10 januari 2004, skjuter Sara ihjäl den sovande Alexandra med tre skott och skottskadar grannen Daniel Linde. Läs barnflickans ord om mordet här.

Året dessförinnan hade Sara slagit Alexandra med en hammare, men ingen polisanmälan upprättades.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Helge Fossmos tredje fru – gifte sig i fängelset

Helge Fossmo dömdes, efter Knutbydramat, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Men väl bakom lås och bom började han brevväxla med en kvinna som han, i juli 2007, gifte sig med på Kumlaanstalten. Läs mer om vigseln här.

Paret skilde sig 2016.

Hur många barn har Helge Fossmo?

Helge Fossmo har tre barn och samtliga fick han med sin första fru Heléne Fossmo. 

Två av barnen, en dotter och en son, föddes 1995 respektive 1995 i Kristinehamn. Deras tredje barn, ytterligare en son, föddes under våren 1999 när paret flyttat till Knutby. 

Vad hände med Helge Fossmos barn?

Efter mordet i Knutby, och domen mot Helge Fossmo, tog en av hans systrar hand om de tre barnen som då blev medlemmar i en ny frikyrkoförsamling. 

Helge Fossmo har tre barn. Foto: Passregistret/TT

–  Jag har förklarat för barnen vad jag gjort fel, att jag gjort det här och det här, för barn är lojala. Även om de i dag ”vet” att jag är oskyldig så är det inte konstigt om de ställer sig frågan: ”Har han gjort det här?” Och det måste de få undra, har Fossmo tidigare sagt till Café.

Numera är barnen vuxna, och lever sina liv i det dolda. 

Källa: Magasinet Paragraf, Café och ”Himmel och helvete: Mord i Knutby” av Terese Cristiansson

Kommentera
Kopiera länk
Dela