Jan Emanuel är i tjafs med lagen.
Jan Emanuel är i tjafs med lagen. - Foto: Christine Olsson/TT, Stella Pictures

Jan Emanuel Johansson åtalas för brott

Den före detta riksdagspolitikern Jan Emanuel Johansson har hamnat i bråk med lagen. Detta efter att han ska ha kört med fel registreringsplåt i centrala Stockholm och även haft mobilen i handen.


Tidigare under hösten anmälde Jan Emanuel Johansson, tidigare svensk politiker, Robinson-deltagare och numera företagare inom vård- och behandlingsbranschen, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för sexuellt ofredande.

Då inleddes en förundersökning och det framgick kort därefter att det var Jan Emanuel som låg bakom anmälan. Kort tid efter lades förundersökningen ner.

Jan Emanuel bryter mot lagen

Den 16 juli i år blev Jan Emanuel stoppad av polis vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm, enligt en stämningsansökan som Nyheter24 tagit del av.

Polisen ska ha lagt märke till att Jan Emanuels registreringsskylt inte stämde överens med fordonet, varpå han i stämningsansökan uppges ha begått gärningen av oaktsamhet, alltså att han varit vårdslös.

– Det är fult med skylt i fram, skriver Jan Emanuel till Nyheter24.

Inte första gången Jan Emanuel handskas med polisen

Att Jan Emanuel inte tycker att det är snyggt med registreringsskylt framme på bilen är ingenting nytt. I september 2020 åkte han fast vid Roslagstull i Stockholm av just den anledningen.

Där och då erkände han dock att han brutit mot lagen.

– För att jag tycker det är fult. Den här bilen har inte tillverkats för att ha registreringsskylt på, sade han till Aftonbladet då.

Felmonterad registreringsskylt

I november fick han ett samtal från polisen, där han kallades in på förhör efter att ha kört förbi en polispatrull som sedan känt igen Jan Emanuels bil. Enligt dem fanns det ingen nummerplåt längst fram på bilen.

Men den gången stod den före detta politikern fast vid att han visst hade en skylt.

– Jag tog lärdom sist konstaplarna stannade mig. Jag satte på en registreringsplåt, mest för att vara respektfull mot poliserna, sade han då till Aftonbladet.

Det visade sig senare att Jan Emanuel hade en skylt på. Däremot var den felmonterad.

Höll i mobil

Den före detta politikern ska också ha hållit en mobil i handen när han körde och blev stoppad den 16 juli i år.

Jan Emanuel själv nekar till brott.

– Jag är sosse. Sossar är alltid oskyldiga.

Jan Emanuel får böter

Jan Emanuel tilldelades ett strafföreläggande på 3 250 kronor om han väljer att erkänna, vilket han inte gjort. Det innebär att fallet tas vidare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!