En sjuksköterska och patient blev instängda i ett brinnande rum efter explosionen på Värnamo sjukhus.
En sjuksköterska och patient blev instängda i ett brinnande rum efter explosionen på Värnamo sjukhus. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Unsplash

Sköterska och patient instängd i brinnande rum: "Vi dör, ring 112"

I söndags exploderade en syrgastub på sjukhuset i Värnamo. Explosionen ledde till kraftig brand och en patient och sjuksköterska blev fast i ett av de brinnande rummen.


Sent under söndag kväll exploderade en mobil syrgastub på Värnamo sjukhus i samband med att personalen förflyttade en svårt skadad patient till intensivvårdsavdelningen, rapporterar Läkartidningen.

Akutrummet började brinna i Värnamo

När de skulle koppla in syrgastuben exploderade den och en svetslåga slungade ut från ventilen, vilket satte eld på akutrummet.

Ingen omkom i olyckan, men en patient och en sköterska skadade sig i branden.

Nu har det framkommit uppgifter om att händelsen var mer dramatisk än tidigare benämnt.

"Vi dör, ring 112"

I en anmälan hos Arbetsmiljöverket står det att "explosionen var så våldsam att den slog av personalens visir och slog en spruta ur handen på en i personalen. Men vad som framför allt inte har berättats hittills är att en sjuksköterska blev instängd i rummet där det brann tillsammans med en mycket dålig patient. Det skriks 'vi dör, ring 112'".

Sjuksköterskan vittnar om explosionen i Värnamo

Den drabbade sjuksköterskan som blev instängd i ett brinnande rum vittnar om den panikartade situationen och förklarar att hon stod instängd i hörnet av rummet utan att våga ta sig genom elden.

"Tvekar där det brinner, men rusar förbi. Det går bra. Stannar upp utanför rummet, ser den andra personen en bit ner i rummet, inne i stora ambulanshallen", står det i sköterskans vittnesmål.

Så småningom lyckas en i personalen rulla ut den mycket dåliga patienten.

Sex olika utredningar

Fem utredningar, bortsett från Arbetsmiljöverket, pågår för tillfället efter explosionen i Värnamo.

Polis, Läkemedelsverket, Chefsläkarorganisationen, Inspektionen för vård och omsorg och leverantören för syrgastuberna genomgår nu grundliga utredningar för att reda ut händelsen, rapporterar Sveriges Radio.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!