Margareta af Forselles hittades i en resväska på havet.
Margareta af Forselles hittades i en resväska på havet. - Foto: Polisen/TT och Polisen

Koffertmordet: Prostituerad grevinna hittades i en resväska

Sommaren 1969 hittas en rutig resväska flytandes i vattnet vid Gåsö. Inuti väskan låg en styckad kvinnokropp invirad i tidningspapper. Mordet kom att bli ett av de mest uppmärksammande i Sverige.


Det var tidigt på morgonen den 7 augusti 1969 som dykaren Leif Johansson och Hans Harrisson från sin båt fick syn på en skotskrutig resväska i vattnet utanför Gåsö, nära Grundsund i Lysekils kommun. 

Resväskan var precis på väg att sjunka när de två männen drog in väskan till stranden på Gåsö. En kedja och en nylonlina satt fästa runt den suspekta resväskan. Och innehållet i den rutiga väskan var mer otäckt än de någonsin hade kunnat föreställa sig.

"Det ligger ju en kvinna i väskan"

– Min kompis stod i båten när jag öppnade väskan. Det första jag tänkte var att det låg en död gris i väskan, invirad i tidningspapper. Det luktade pyton. Men sedan såg jag vad det var och sa ”Hasse, fan, det ligger ju en kvinna i väskan”, har dykaren Leif Johansson tidigare berättat för GT. 

I kofferten, som var en firmaväska från ett flygbolag, låg en stympad kvinnokropp. Huvud, armar och ben fattades och det var endast kvinnans bål som hade lagts ner i väskan. 

Männen stängde locket på resväskan och lade några stenar på, och därefter åkte de tillbaka in mot Grundsund och ringde polisen. 

Det så kallade "koffertmordet" skakade och förbryllade hela Västkusten. Men det tog inte lång tid efter fyndet hade påträffats tills att polisen hade fått sina misstankar vem det kunde vara som låg i resväskan. 

Grevinnan Margareta af Forselles försvann på Andra Långgatan

Den 10 juli samma sommar anmälde nämligen greven Bengt af Forselles sin fru försvunnen. Han berättade för polisen att han senast hade sett sin fru på biljardsalongen Sjöboden på Andra Långgatan i Göteborg den 6 juli. 

Grevens fru, Margareta af Forselles, hade lämnat lokalen för att ta en nypa luft och för att köpa en varmkorv. Senare skulle paret sammanstråla på en annan pub, men Margareta dök aldrig upp. Den kvällen blev sista gången den 37-åriga grevinnan sågs vid liv. 

Margareta af Forselles var 37 år vid försvinnandet. Foto: Polisen/TT

Men trots den adliga statusen levde inte makarna något lyxliv. De båda två ska ha varit arbetslösa och alkoholiserade, och Margareta var känd av Göteborgspolisen som prostituerad, vilket hon blev tvungen till för att få ihop ekonomin. 

Polisen var desperat efter tips

Kort efter resväskan hittades började polisen misstänka att kvarlevorna kunde kopplas till Margareta af Forselles. Kroppen var inlindad i tidningspapper med samma datum som hon försvann, och de kunde även identifiera ett ärr på magen. 

Därefter följde en intensiv jakt på Margareta af Forselles mördare. Kofferten ställdes till och med ut i ett skyltfönster i Göteborg som ett sätt för polisen att få in tips från allmänheten. 

Runt väskan satt kedjor och linor. Foto: Polisen

Två finländare greps till en början, men frigavs efter fem veckor då de inte kunde bindas till mordet, men där avstannade tipsen till polisen. 

Läkare från Göteborg misstänktes

Enligt rättsläkaren som vid fyndet undersökte kroppen hade inte offret utsatts för sexuellt våld, men utifrån hur den hade styckats misstänkte man att gärningsmannen var någon som visste mycket om människokroppen. 

Den 11 augusti 1971 fick polisen in ett nytt tips om en 35-årig läkare från Göteborg, som brukade köpa sexuella tjänster. Men då läkaren hade avlidit tidigare det året till följd av alkohol och tabletter kunde man inte förhöra honom. 

Fler likdelar hittades

Dagen efter tipset, 12 augusti 1971, hittades ytterligare delar av ett lik i plastkassar runt Gåsö av fiskaren Herman Laurell. Det nya fyndet kunde bekräfta att det helt säkert var Margareta af Forselles som hade legat i resväskan. 

– Det var inget tvivel om att det var ett människoben jag fick upp med ankaret. Foten satt kvar. Det fanns till och med rester av en nylonstrumpa, berättade fiskaren Herman Laurell för GT.

Kort därefter trädde läkarens föräldrar fram och berättade att deras son, fyra dagar efter Margareta af Forselles försvann, hade åkt från Göteborg till Gåsö med två koffertar. Han kom sedan tillbaka tomhänt. När föräldrarna sedan fick höra om likdelarna som hittades i kofferten väcktes deras misstankar om att sonen var inblandad i mordet. De uppmanade då sin son att kontakta polisen, vilket han aldrig gjorde. 

"Jag är inblandad i väskorna" 

Då läkaren hade avlidit när föräldrarna kontaktade polisen förhördes istället andra personer i hans omgivning. Då uppdagades det att sonen ska ha ringt upp sina föräldrar och sagt: “Jag är inblandad i väskorna. Jag har fraktat dem”. Han medgav dock aldrig att han hade orsakat Margaretas död. 

Ingen har dömts för det makabra mordet på Margareta af Forselles, och det som i medierna benämndes som “Koffertmordet” är fortfarande ett mysterium.

Källa: Expressen, GP och TTELA

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!