Ska du flyga med barn? Nyheter24 listar sex användbara tips.
Ska du flyga med barn? Nyheter24 listar sex användbara tips. - Foto: Vasyl Roha/Alamy/Stella Pictures och Tatyana Tomsickova/Alamy/Stella Pictures

Flyga med barn: 6 tips för en smidigare familjeresa

Alla föräldrar som någon gång flugit med små barn vet att flygresan lätt kan sluta i tristess, tårar och irriterade blickar från medpassagerare. Nyheter24 listar sex tips som kan göra resan enklare – både för dig och de små.


En familjeresa till värmen eller skidbackarna slår ju sällan fel, eller hur? Men många föräldrar vet också att flygresan dit kan bli allt annat än enkel.

Ska du flyga med barn? Här är tipsen:

För att förenkla din flygresa med barn kan du ta till en rad olika knep: allt från var du sitter och vad du tar med dig ombord på flyget. Nedan hittar du några användbara tips. 

1. Boka flyg med mellanlandning

Många barn har spring i benen och det kan därför bli minst sagt besvärligt med långflygningar. Därför kan det vara en god idé att skippa direktflyg och istället boka flyg med mellanlandning. 

På så vis kan de få några timmar att röra sig och göra av med lite överskottsenergi.

2. Boka platser på första raden

En hel del barn tenderar, när de är rastlösa, att sparka på sätet framför och därigenom störa medpassagerare på så vis. Vill du slippa den stressen? Försök att boka den främre raden. 

Då har du ingen sovande resenär framför er och det är fritt fram att dingla med benen. Dessutom erbjuder många flygbolag en spjälsäng att fästa på väggen för de som sitter med små barn längst fram. 

3. Ta med extrakläder ombord

Att olyckor sker är knappast någon nyhet för föräldrar. Därför är det förstås en bra idé att ta med ombyten i handbagaget – även för dig själv om du skulle hamna i skottlinjen.

Blir det kallt ombord har du också möjlighet att klä barnet i fler lager med extrakläderna. 

4. Flyg med barn under tidig morgon

Det kan locka att flyga på natten, i hopp om att barnet då ska sova. Men om så inte blir fallet kan du istället behöva sitta med ett litet yrväder till barn bland andra sovande passagerare. 

Därför är det inte helt fel att istället flyga under den tidiga morgonen när de små förmodligen är utvilade och på gott humör – och medpassagerarna likaså. 

Det brukar dessutom vara mindre turbulens på flighter under morgonen, så för flygrädda barn är det helt klart värt att boka ett tidigt flyg. 

5. Ta med nässprej och något att tryckutjämna med

Det händer att barn, såväl som vuxna, får riktigt ont i öronen vid start och landning, vilket kan ställa till med gråt och en jobbig flygresa. 

På grund av detta kan det vara bra att ta med nässprej och sådant som kan hjälpa barnet att tryckutjämna, exempelvis en napp eller nappflaska. För äldre barn kan även barnvänliga tuggummin hjälpa.

6. Sprid ut underhållningen under resans gång

Att ta med ett artilleri av underhållning i form av böcker, leksaker, spel, iPad och dylikt är kanske givet. Men packa inte upp allt samtidigt när ni väl klivit ombord på flygplanet. Då kan barnet tröttna snabbare.

Överraska helt enkelt med nya grejer under resans gång. 

Källa: The Washington Post, Café och Reader's Digest

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!