Stockholm

Den kallas "morddrogen" – används av kriminella innan våldsbrott

Polisen noterade en ökning av tramadol bland unga i förorten redan för flera år sedan
Polisen noterade en ökning av tramadol bland unga i förorten redan för flera år sedan. Foto: Jessica Gow/Johan Nilsson/TT

Det narkotikaklassade läkemedlet tramadol sägs ha förmågan att stänga av känslor och förbättra självförtroendet. Det har därför blivit ett allt vanligare knep för kriminella att ta till innan de ska ska begå ett mord, eller annat grovt brott.


Redan år 2019 larmade Länsstyrelsen om att ungas användande av det narkotikaklassade preparatet "tramadol" ökat oroväckande snabbt. 

Vid det laget hade polisens narkotikaspanare också märkt av hur läkemedlets popularitet stigit bland ungdomar i förorten.

En ny granskning från Svenska Dagbladet bekräftar den ökande trenden – och visar att tramadol numera dyker upp i flera grova brottsärenden som kan kopplas till gängkriminalitet

– Vi vet att det är vanligt att gärningsmannen tar denna typ av droger inför planerade våldsdåd, säger Emil Eisersjö, polis och chef för underrättelsesektionen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), till SvD.

För höga doser tramadol kan leda till livshotande problem. Foto: Johan Nilsson/TT

Tramadol - nära besläktat med morfin och heroin

Det smärtstillande läkemedlet tramadol är nära besläktat med morfin och heroin, och tillhör narkotikaklassen opioider. Det verkar i det centrala nervsystemet och beskrivs stänga av känslor, verka ångestdämpande och förbättra självförtroendet.

Men det är även mycket beroendeframkallande, och högre doser kan leda till livshotande hjärtproblem och krampanfall.

Pappan om de missbrukande sönerna: "Inte närvarande"

Att tramadol, som på gatan går under smeknamn som "Moj" och "Lena", används av kriminella innan de ska begå mord bekräftas av flera poliser som medverkat i SvD:s granskning. 

De har även samtalet med en pappa, vars båda söner tillhör gängkriminella kretsar i Järvaområdet. Bägge bröderna missbrukade tramadol under flera års tid, och pappan vittnar om ett frånvarande beteende från dem.

– De kunde sitta framför mig, men jag märkte på dem att de inte var närvarande. Det var som att de befann sig någon annanstans, säger pappan till SvD.

Den yngre sonen fångades på bild strax före mordförsöket. Foto: Polisen

Sonen avtjänar straff för mordförsök

Han äldsta son är misstänkt för mord och mordförsök på två unga män. Hans yngre son avtjänar ett straff för mordförsök på ett låst ungdomshem. Han var var 16 år gammal när han sköt en man med sju skott under våren 2021.

Pappan har bara träffat sin yngste son vid ett tillfälle efter han dömdes, och känner sig lättad över att han är bakom lås och bom. Det ökar sonens chanser att komma ur missbruket. 

– När vi ses så säger han att han inte ångrar det som hände. Hans hjärna har inte fattat det ännu. Det gör mig väldigt besviken, säger pappan till Svenska Dagbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.