Tisdag 25 Jan
Stockholm

Sex och kontaktförbud – så var relationen mellan Arbogamördarna

Mohammad Rajabi och Johanna Möller dömdes för mord och mordförsök.
Mohammad Rajabi och Johanna Möller dömdes för mord och mordförsök. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Alexander Larsson Vierth/TT

Både Johanna Möller och Mohammad Rajabi dömdes för mord och mordförsök på Möllers föräldrar. Deras relation innan och efter det så kallade Arbogafallet var turbulent och innehåller allt från sex och frieri till skräck och kontaktförbud.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 3 augusti 2016 som polisen larmades till en sommarstuga utanför Arboga. Där anträffas en 68-årig man död och han fru hittas svårt skadad i bostaden.

Bakom det kallblodiga dådet ligger parets dotter Johanna Möller och hennes pojkvän Mohammad Rajabi, vilka bägge två döms för mord och mordförsök. Läs mer om rättsfallet här.

Men hur såg mördarparets relation ut, när träffades de och vad hände egentligen efter mordet? Nyheter24 reder ut allt. 

Så träffades Johanna Möller och Mohammad Rajabi 

Mohammad Rajabi, som är född och uppvuxen i Afghanistan, kom till Sverige som en del av den stora flyktingvågen under andra halvan av 2015. 

Han hamnade då, enligt en dom från Västmanlands tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, på det flyktingboende som startades och bedrevs i Arboga av bland andra Johanna Möller.

Johanna Möller. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En kväll under julen 2015 blev Rajabi sjuk och fick läggas in på sjukhus. Dagen därpå erbjöd Möller honom vid två tillfällen, att bo hemma hos henne – något han först tackade nej till, men vid den andra förfrågan tackade ja till. 

Detta efter att personalen på boendet sagt att han då skulle bo närmare sjukhuset i Eskilstuna.

Mohammad Rajabi bodde hos Arbogakvinnan

I förhör har Mohammad Rajabi uppgett att han, redan den första kvällen hos Johanna Möller, inleder en sexuell relation med henne – något hon också medger. Enligt hans utsago ska Möller ha sagt att han "kunde sova i hennes säng". 

Efter detta lever Rajabi och Möller tillsammans. Samtidigt uppmanas han, av Möllers ena dotter och mamma, att lämna relationen. 

Mohammad Rajabi. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

"Han tänkte göra som de ville, men Johanna Möller lät honom inte flytta", står i sammandraget av de uppgifter som Rajabi lämnade i förhör. 

Arbogakvinnan: "Du ska hålla käften"

Det var under året som följer, i augusti 2016, som Johanna Möllers pappa mördas och hennes mamma skadas svårt i familjens sommarstuga. Mohammad Rajabi hade då, på uppmaning av Möller enligt domen, knivhuggit föräldrarna flera gånger medan de sov.

Polisen höll förhör med båda två, men de blev släppta på fri fot. Man spanade dock på paret och genom en telefonavlyssning kunde man höra hur Möller gav order till Rajabi som berättat för polisen att de varit ute och kört bil under mordkvällen.

Foto: Pavel Koubek/TT

– Du ska bara vara tyst. Inte ett ord. Is i magen. Du ska hålla käften, säger hon i samtalet, enligt Expressen, och fortsätter:

– Jag vill inte bli dömd för mord eller medhjälp till mord och sitta i finkan i tio år.

Johanna Möller friade till Mohammad Rajabi 

Men paret dömdes till slut för mordet och mordförsöket: Johanna Möller till livstids fängelse och Mohammad Rajabi till 14 års fängelse och utvisning. 

Kärleken tar dock inte slut – åtminstone inte från Möllers håll. Via brev friade nämligen den frihetsberövade Arbogakvinnan i februari 2018.

Foto: Jessica Gow/TT

– Det står att hon tänker på honom och att hon fortfarande tycker att de kan gifta sig, och att hon då kan hjälpa honom att få hans familj till Sverige, sade Rajabis försvarare Lars Jähresten till Aftonbladet då. 

Rajabi var, enligt Jährensten, inte intresserad av något äktenskap. 

Johanna Möller fick kontaktförbud

Senare samma år, i september 2018, fick Johanna Möller kontaktförbud mot Mohammad Rajabi. Detta efter att ha skickat "ett stort antal brev" till honom mot hans vilja. 

"Det finns på grund av särskilda omständigheter risk att Möller, Johanna kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera Rajabi, Mohammad", står i dokument från Åklagarkammaren i Skövde som Nyheter24 tagit del av. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela