Måndag 24 Jan
Stockholm

Man stal kista med sin döda mor – döms

Kista
En man i södra Sverige stal kistan med sin avlidna mor i. Arkivbild. Foto: Duygu Getiren/TT

En 55-årig man döms till dagsböter för brott mot griftefriden efter att ha stulit kistan med sin avlidna mor i, rapporterar SVT Uppsala. Enligt mannen själv ville han ha extra tid på sig att bestämma sig för en begravningsplats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mannen, bosatt i södra Sverige, hade tagit hand om sin mor fram till hennes död. När hon avled hade mannen svårt att bestämma sig för var modern skulle begravas. Efter flera månader beslutades det att modern skulle begravas i Heby kommun, vintern förra året.

När begravningsentreprenörerna skulle hämta kistan på mannens hemort hade de kommit överens om att 55-åringen skulle få 20 minuter för att ta avsked av modern i avskildhet i sin hall.

Mannen hann frakta ut kistan med sin döda mamma

Under denna tid hann mannen frakta ut kistan med modern till sin trädgård med en specialbyggd kärra. Han lade en presenning över kistan och därefter ställde han dit en annan identisk kista i hallen, skriver UNT.

Begravningsentreprenörerna blev misstänksamma efter att de upptäckt repor på kistan och att etiketten var knölig. När de senare öppnade kistan var den fylld med tre säckar sand.

Enligt mannen själv ville han ha extra tid på sig att bestämma sig för en begravningsplats, sade han under rättegången.

– Det finns inte i ens tankebana att någon ska lura en på något sånt här. Att man planerar något sånt här, det är för mig oförståeligt, säger begravningsentreprenören till SVT Uppsala.

Mannen har nu dömts till dagsböter för brott mot griftefriden.

Begravningsentreprenören är mycket tagen av hela historien som varit en långdragen process.

– Det är tungt, inget jag kan tro. Jag vill låta det försvinna så fort som möjligt, säger hon till SVT.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela